V Kanadě zahynuli pod lavinami další čtyři lidé

Ottawa - Čtyři lidé zahynuli v lavinách v posledních dnech na západě Kanady, která prožívá nejvražednější lavinovou sezonu za poslední desetiletí. Mezi oběťmi je podle agentury AFP i jeden Australan.

Jednadvacetiletý Australan zahynul podle mluvčí kanadské horské policie pod lavinou na sjezdovce v Kelowny v provincii Britská Kolumbie. Dvě další oběti, které jely na sněžných skútrech, potkal stejný osud v nedalekém Grand Forks a Midway. V pondělí pohřbila lavina 19letého kanadského lyžaře v provincii Alberta, asi 400 kilometrů od Kelowny.

Kanadské lavinové středisko na svých webových stránkách uvádí, že prosincový déšť vytvořil v horách Rocky Mountains křehkou ledovou krustu mezi silnými udusanými vrstvami sněhu. Ty pak pod vahou lidí snadno praskají a spouštějí laviny.

Od začátku sezóny už v Kanadě pod lavinami zahynulo deset lidí. Je to podle místních úřadů nejhorší zimní bilance za posledních 25 let.

Jižně od hranic Kanady přinesly laviny smrt 13 lidem: osm jich zahynulo v americkém státě Washington, tři v Utahu, jeden v Coloradu a jeden ve Wyomingu.

Vydáno pod