Chávez přiznal porážku v referendu o změnách ústavy

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez dnes přiznal těsnou porážku v nedělním referendu o ústavních změnách, které mu mimo jiného měly umožnit ucházet se neomezeně o znovuzvolení. Odvolal se přitom na oficiální předběžné výsledky sdělené volební komisí. Informovaly o tom tiskové agentury.

Podle volební komise návrh ústavních změn podpořilo 49 procent voličů, proti jich bylo 51 procent. Předsedkyně komise Tibisay Lucenaová oznámila, že zatím bylo sečteno 88 procent hlasů, tendence ve prospěch „ne“ však už je nezvratná.

„Gratuluji těm, kteří hlasovali proti mému návrhu,“ prohlásil Chávez na mimořádné tiskové konferenci v prezidentském paláci. Doplnil, že bude respektovat výsledek referenda. Za příčinu porážky označil nízkou volební účast. Referenda se zúčastnilo 56 procent voličů.

Chávez rovněž prohlásil, že se i přes tento neúspěch bude nadále snažit vybudovat v zemi socialismus. Naznačil rovněž, že se v budoucnosti možná pokusí ústavní změny prosadit znovu. „Toto není porážka, jen další 'prozatím'.“ Narážel tak na svůj výrok po svém pokusu o vojenský puč z roku 1992, jehož potlačení komentoval slovy: „Prozatím jsme neuspěli“.

Po oznámení předběžných výsledků vypukly v táborech Chávezových odpůrců oslavy. „Venezuela řekla 'ne' socialismu, Venezuela řekla 'ano' demokracii,“ prohlásil Leopoldo López, starosta caracaské čtvrti Chacao. Výsledek nedělního referenda je prvním vítězstvím opozice od Chávezova příchodu k moci v roce 1999.

Referendu předcházely stotisícové demonstrace příznivců i odpůrců změn, samotné hlasování ale proběhlo klidně. Policie zadržela 45 lidí kvůli údajnému ničení volebních lístků, přesto však podle Lucenaové šlo o nejklidnější volby za posledních deset let.

Chávezův návrh ústavních změn chtěl kromě jiného ve Venezuele zavést socialistické ekonomické reformy. Navrhované reformy měly také prezidentovi poskytnout kontrolu nad centrální bankou a devizovými rezervami pocházejícími z ropných příjmů. Lidem měly reformy přinést pracovní den zkrácený na šest hodin a rozšířit sociální výhody.

Třiapadesátiletý Chávez je přítelem kubánského vůdce Fidela Castra a íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Chce „dát moc lidu“ a o svých oponentech hovoří jako o vlastizrádcích. Vytrvale kritizuje USA a ti, kdo hlasovali proti jeho reformám, prý vlastně odevzdali hlas americkému prezidentovi Georgi Bushovi.

Experti už před hlasováním předpověděli, že konečný výsledek referenda bude velmi těsný, protože návrh má řadu odpůrců především z řad studentů, ale i politiků a v poslední době také nemajetných vrstev obyvatelstva, které prezidenta zatím jasně podporovaly.