Exploze před luxusním hotelem v Kábulu si vyžádala šest mrtvých

Kábul - Nejméně šest mrtvých a šest zraněných si dnes vyžádal sebevražedný pumový útok, jehož terčem byl luxusní hotel Serena v afghánském hlavním městě Kábulu. Oznámila to agentura Reuters, podle níž se obětí stala ochranka pětihvězdičkového hotelu, který využívají především bohatí cizinci.

V době útoku byl hostem hotelu také norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe, kterému se nic nestalo, zraněn ale byl jeden norský novinář a jeden člen ministrovy delegace. Oba byli k ošetření převezeni do české nemocnice, která v rámci sil NATO působí v blízkosti Kábulu. Norský list Dagbladet později podle agentury AP sdělil, že jeho zpravodaj Carsten Thomassen svým zraněním podlehl na začátku operace.

Jeden z šestice mrtvých je Američan, potvrdil ve Washingtonu mluvčí ministerstva zahraničí USA. Žádné další podrobnosti jako jméno oběti nebo to, zda šlo o civilistu nebo vojenského představitele, ale neřekl. Nejprve prý musejí být informováni pozůstalí.

Mezi zraněnými je další cizinec, nižší diplomat ambasády Spojených arabských emirátů v Kábulu. Oznámil to podle národní agentury Wam představitel ministerstva zahraničí v Abú Zabí. Zraněn byl údajně třetí tajemník ambasády, který v okamžiku útoku pobýval v hotelu se chargé d˙affaires. Zraněný tajemník byl hospitalizován a jeho stav je údajně stabilizovaný.

Dva útočníci hodili nejprve granáty na členy ochranky před budovou, aby se dostali do nitra hotelu, kde odpálili vesty s náložemi. Útočníky policie do bilance obětí nezapočítala. Podle prohlášení mluvčího hnutí Taliban ovšem útok provedli čtyři lidé - tři zaútočili granáty a střelnými zbraněmi a čtvrtý odpálil nálož na svém těle.

K hotelu se krátce po útoku sjely sanitky a americká vojenská vozidla. Policisté uzavřeli oblast a nepustili k budově hotelu ani novináře ani přihlížející. Podle policie šlo o koordinovaný útok, jaký je v Kábulu vídán zřídka a navíc se jednalo o vůbec první přímý útok na hotel v Kábulu od svržení Talibanu v roce 2001.

Hotel Serena byl v afghánském hlavním městě otevřen nedávno a pro svá setkání, oslavy či formální večeře ho běžně využívají zaměstnanci zahraničních ambasád i další cizinci přebývající v Kábulu.

Ozbrojenci bývalého vládního hnutí Taliban v loňském roce provedli nejméně 140 sebevražedných útoků. Taliban, který byl svržen skupinami podporujícími současný režim s vojenskou pomocí Spojených států v roce 2001, se prozápadní afghánskou vládu pro změnu snaží svrhnout taky a vypudit ze země zahraniční vojáky.