Ilegálních přechodů na česko-německé hranici přibylo

Berlín - Nedávné zrušení kontrol na česko-německé hranici vedlo k "drastickému" nárůstu ilegálních přechodů hranic. Uvedl to dnes německý deník Bild s odvoláním na dosud nezveřejněné statistiky německé policie. Podle nich totiž bylo od 21. rosince loňského roku do tohoto pondělí, tedy během 18 dnů od rozšíření schengenského prostoru na východ, v německo-českém pohraničí zadrženo 614 ilegálů. Podle expertů to však nemusí vyvolat nárůst kriminality v pohraničí.

Pro srovnání Bild uvádí, že během celé první poloviny loňského roku bylo na 1253 kilometrů dlouhé německé hranici s Polskem a Českem zadrženo 484 nelegálních uprchlíků.

Přitom se podle Bildu kontroly v okolí hranic provádějí jen namátkově, zastaven je zhruba „jen“ každý 2000. vůz. Všechny ostatní automobily přes otevřené hranice projíždějí zcela volně. Experti údajně odhadují, že počet statisticky nezjištěných protizákonných překročení hranic je ve skutečnosti ještě zhruba desetkrát vyšší.

Podle Bildu úřady patrně nechtějí, aby se příslušné policejní statistiky zveřejňovaly. Existuje prý interní služební pokyn, podle něhož policisté nesmí bez předchozího svolení ministerstva vnitra poskytovat informace o počtu nepovolených příjezdů do Německa.

O nárůstu počtu zadržených osob v souvislosti s ilegálním překročením hranic se v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Mitteldeutsche Zeitung zmínil i šéf německých policejních odborů Konrad Freiberg. „Počet zadržení podstatně a nesmírně narostl,“ řekl Freiberg.

Šéf policejních odborů doložil svá tvrzení na příkladu německo-polských hranic. Například v blízkosti delší společné hranice mezi Polskem a spolkovou zemí Braniborsko bylo od 21. prosince do 6. ledna zadrženo 250 ilegálů. Mnoho z těchto lidí podle Freiberga pochází z Ukrajiny a dalších států východní Evropy, ale jsou mezi nimi i Vietnamci.

Německé policejní odbory protestovaly proti zrušení kontrol ještě před rozšířením Schengenu, neboť se obávaly především nárůstu kriminality v pohraničí. „Nastalo to, čeho jsme se obávali. Varovali jsme před předčasným otevřením hranic. Teď musíme změnit kurz, abychom lidi před ilegálním přistěhovalectvím ochránili,“ zdůraznil Freiberg.

List vycházející ve východoněmeckém Halle však zdůrazňuje, že je třeba rozlišovat mezi nárůstem skutečné kriminality v pohraničí, která podle všeho neroste, a samotnými nezákonnými přejezdy hranic, které na místní občany nemají bezprostřední dopad.

Saský premiér Georg Milbradt si před pár dny odnesl z návštěvy policejní centrály v Horní Lužici poznatek, že počet trestných činů v této příhraniční oblasti po 21. prosinci ve srovnání s předchozím rokem dokonce klesl.

Vydáno pod