Kolumbijští povstalci unesli šest civilistů

Bogotá/Caracas – Dalších šest lidí včetně jednoho cizince unesli na tichomořském ostrově u kolumbijského pobřeží ultralevicoví povstalci Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Stalo se tak jen několik dní poté, co s velkou slávou dvě rukojmí po letech propustili.

Pětice unesených Kolumbijců a jeden Nor se v neděli plavili spolu s dalšími 13 výletníky a dvoučlennou posádkou u tichomořských břehů Kolumbie. Komando FARC je na ostrůvku Morromico přepadlo a šest z nich vzalo do zajetí. Mezi nimi je univerzitní profesor norského původu a jeho kolumbijská manželka a zároveň kolegyně z Andské univerzity v hlavním městě Bogotě. Kromě zajatců s sebou útočníci odvezli veškeré palivo z lodi a cestující okradli o hotovost a mobilní telefony.

V pralesním departementu Chocó na severozápadě Kolumbie místní fronta FARC často unáší rukojmí. Z vydírání, obchodu s kokainem a únosů lidí, za jejichž propuštění si nechává tvrdě platit, tato organizace financuje svůj ozbrojený boj.

FARC drží v džungli přes 700 lidí, které chce měnit za své guerillové spolubojovníky ze státních věznic. Vláda a povstalci se ale na podmínkách nedohodli. Vedení FARCu, takzvaný sekretariát, v prosinci slíbil, že v roce 2008 boj zintenzivní. A kolumbijskou vládu pohněval požadavek venezuelského prezidenta Hugo Cháveze, aby hnutí FARC vyškrtla ze seznamu teroristických organizací.

Povstalci FARC před několika dny s velkou pompou propustili dvojici prominentních rukojmích. Sami připustili, že to bylo jen kvůli zadostiučinění pro venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Silně levicovému Chávezovi totiž loni kolumbijský prezident Álvaro Uribe odebral mandát na zprostředkování dohody s FARC o výměně vězněných povstalců a povstaleckých zajatců.

Lukáš Strašík