V Rusku se vyhrocuje spor o pobočky Britské rady

Moskva/Londýn - Britská rada byla pro dnešek nucena uzavřít svou pobočku v Petrohradě. Zaměstnanci této vzdělávací a kulturní instituce Spojeného království byli totiž předvolání ruskou tajnou službou k výslechům. Při jiném incidentu byl šéf petrohradské pobočky Stephen Kinnock ještě v noci krátce zadržen ruskými policisty - údajně proto, že řídil vozidlo pod vlivem alkoholu.

Britský ministr zahraničí David Miliband ruský postup odsoudil. „Veškeré zastrašování či šikanování činitelů (Britské rady v Rusku) je samozřejmě naprosto nepřijatelné,“ řekl. Oznámil rovněž, že ruský velvyslanec v Británii byl povolán na ministerstvo zahraničí, aby se mu připomnělo, že veškeré aktivity rady v Rusku jsou „zcela legální“.

Moskva už v pondělí ohlásila sankce proti Britské radě, protože ta odmítla uposlechnout výzev úřadů uzavřít své pobočky v Petrohradu a Jekatěrinburgu, působící údajně v rozporu s ruskými zákony.

Britská rada je nezisková organizace financovaná britským ministerstvem zahraničí. Zabývá se především organizováním kurzů angličtiny a podobnou vzdělávací činností. Ještě před třemi lety měla v Rusku 15 regionálních poboček, nyní z nich zbývají už jen dvě, které mají být nyní uzavřeny. Moskva mimo jiné tvrdí, že Britská rada svou činností vykazuje zisk, a měla by být proto v Rusku zdaněna. Nařízení o zastavení činnosti se netýká sídla Britské rady v Moskvě. Pokud by rada byla nucena uzavřít své pobočky v Rusku, podle Milibanda na tom prodělají jedině ruští občané, kteří služeb rady využívali, a reputace ruské vlády.

Federální bezpečnostní služba (FSB), nástupkyně někdejší komunistické tajné policie KGB, v úterý oznámila, že si předvolá ruské zaměstnance rady, aby je prý ochránila před britskými provokacemi.

Rusko-britské vztahy se nyní označují za nejhorší od konce studené války. Vztahy mezi Londýnem a Moskvou se zhoršily například kvůli odmítnutí Moskvy vydat Andreje Lugového, kterého britský Scotland Yard podezřívá z vraždy někdejšího agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka. Lugovoj, který byl v prosinci zvolen poslancem Státní dumy, obvinění odmítá. Moskva zase od Londýna neúspěšně žádá vydání někdejšího oligarchy Borise Berezovského, který v Británii získal politický azyl, podobně jako čečenského emisara Achmeda Zakajeva. Londýn loni v létě reagoval na neochotu vydat Lugového vyhoštěním čtyř ruských diplomatů z Británie, Moskva zvolila v odvetě stejný postup.