Ruský opoziční kandidát získal dva miliony podpisů podpory

Moskva - Čtyři dodávková auta potřeboval někdejší ruský premiér Michail Kasjanov ke splnění podmínek zákona o prezidentských volbách. Jako člověk, kterého do březnového boje o přízeň ruských voličů nevyslala parlamentní strana, musel do dneška předložit ruské ústřední volební komisi archy s nejméně dvěma miliony podpisů ruských občanů, kteří jeho kandidaturu podporují.

Potřebné dokumenty Kasjanov skutečně do budovy volební komise přivezl a novinářům prozradil, že na svou podporu získal nejen dva miliony, ale navrch i dalších 67.000 podpisů.

Volební komise nyní jeho dokumenty, přinesené v celkem 138 bednách, začala prověřovat; svůj verdikt má vynést do deseti dnů. Právě tento moment označují někteří ruští politologové za kritický. Pokud totiž komise loajální vůči Kremlu prohlásí, že nejméně pět procent podpisů bylo získáno nezákonným způsobem nebo jsou falešné, nebude Kasjanovovi povoleno v prezidentských volbách kandidovat.

Bývalý ruský premiér a nynější ostrý kritik politiky prezidenta Vladimira Putina je posledním člověkem spjatým s ostře protiputinovskou opozicí, který má ještě šanci se voleb zúčastnit. Lídr opozičního hnutí Jiné Rusko šachista Garri Kasparov svou kandidaturu vzdal už v prosinci se zdůvodněním na silný nátlak ze strany úřadů.

Spisovatel a někdejší disident Vladimir Bukovskij žijící v Británii se v minulých dnech marně snažil rozhodnutí ústřední volební komise soudně zvrátit. Komise odmítla zaregistrovat jeho pokus zúčastnit se voleb s odůvodněním, že v posledních deseti letech nežije v Rusku.

Kasjanov dnes prohlásil, že o kvalitě získaných podpisů nemá pochyb. Na jejich shromažďování se prý podílelo 7500 lidí v 77 ruských regionech. Dva miliony podpisů odevzdal i další kandidát Andrej Bogdanov, lídr mimoparlamentní Demokratické strany.

Největší šanci ve volbách 2. března mají ale kandidáti nominovaní ruskými parlamentními stranami. Ti navíc žádné podpisy na svou podporu sbírat nemuseli. Už v prosinci svou kandidaturu registrovali lídři ruských komunistů Gennadij Zjuganov a Liberálně-demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij.

Tento týden odevzdal potřebné dokumenty i muž, už dopředu označovaný za budoucího ruského prezidenta. Je jím nynější vicepremiér ruské vlády Dmitrij Medveděv, jehož kandidaturu navrhla nejsilnější ruská politická strana Jednotné Rusko. Medveděv se těší osobní podpoře nynějšího prezidenta Vladimira Putina a už to je pro mnohé ruské voliče důvodem, proč mu dát hlas. Putin navíc spojil s Medveděvem svůj politický osud, když veřejně slíbil, že v případě Medveděvova nástupu do Kremlu převezme řízení ruské vlády.

Vydáno pod