Rusové budou volit prezidenta 2. března

Moskva - Prezidentské volby v Rusku se budou konat 2. března příštího roku. Rozhodla o tom dnes Rada federace, horní komora ruského parlamentu. Datum není překvapivé, neoficiálně se o něm hovořilo už řadu měsíců.

Jak řekl agentuře ITAR-TASS tajemník ústřední volební komise Nikolaj Konkin, prezidentští kandidáti mohou být nominováni do 25. prosince. Do 16. ledna pak musí předložit důkazy, že sesbírali nejméně dva miliony podpisů ruských občanů na svou podporu. Z tohoto pravidla jsou vyloučeni pouze lidé, které nominují parlamentní strany. Volby do Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, se budou konat v neděli 2. prosince a až poté bude jasné, kdo se do parlamentu dostal.

Jména uchazečů o křeslo v Kremlu budou tedy reálně známá až na konci ledna.

Volby nového prezidenta jsou v Rusku velmi diskutované. Současný prezident, kterým je oblíbený Vladimir Putin, podle ruské ústavy nesmí kandidovat potřetí za sebou. Putin, který v parlamentních volbách vede kandidátku nejsilnější strany Jednotné Rusko, už ale prohlásil, že svůj vliv na dění v zemi si chce nějakým způsobem zachovat.

Mezi spekulace, které se v poslední době objevily v ruském tisku, patří například možnost, že by Putin po očekávaném prosincovém vítězství Jednotného Ruska v parlamentních volbách rezignoval na prezidentskou funkci. V březnu by v prezidentských volbách kandidoval po několikaměsíční přestávce. Článek ústavy znemožňující tři funkční období prezidenta v řadě za sebou by byl podle zastánců tohoto návrhu dodržen.

Své rozhodnutí ucházet se o prezidentskou funkci už oznámili šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov či lídr xenofobní Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij. Oba se už voleb několikrát účastnili. Kandidaturu oznámili i lídr liberálního Jabloka Grigorij Javlinskij, jedna z výrazných tváří Svazu pravicových sil (SPS) Boris Němcov, zvažuje ji i někdejší ruský premiér a nyní Putinův ostrý kritik Michail Kasjanov.