Německá policie zabránila masakru ve škole

Kolýn nad Rýnem - Německé policii se podařilo zabránit školnímu masakru. Na úterý ho plánovali dva téměř plnoletí studenti střední školy v Kolíně nad Rýnem. Policii na jejich možný záměr upozornili spolužáci.

Vzduchové ruční střelné zbraně a samostříly měly vraždit a zraňovat studenty a učitele gymnázia v Kolíně nad Rýnem. Dva kamarádi ve věku 17 a 18 let měli na seznamu obětí 17 jmen. Plán nevyšel – díky tomu, že se mladší z nich svou tvrdostí chlubil na internetu.

Student při výslechu přivolaným policistům slíbil, že svůj příspěvek z internetu odstraní – a cestou domů se vrhl pod kola tramvaje. Na zranění zemřel. Následné vyšetřování přivedlo kriminalisty na stopu jeho o rok staršího údajného komplice. Při domovní prohlídce u něj zajistili dvě plynové pistole, dvě kuše se 16 šípy a seznam se 17 jmény spolužáků a pedagogů, kteří měli být nejspíš jejich terčem, uvedl na tiskové konferenci velitel kolínského kriminálního úřadu Norbert Wagner. Policie má prý také důkazy, že se chtěli vyzbrojit zápalnými láhvemi, takzvanými Molotovovými koktejly. Osmnáctiletý mladík se podle Wagnera při výslechu k chystanému útoku přiznal. Jako důvod uvedl problémy ve škole - byl údajně vystaven šikaně od spolužáků. Dnes má podle německých internetových médií stanout před soudem, který rozhodne, zda bude obviněn z trestného činu.

Násilí se mělo na kolínském gymnáziu odehrát v úterý 20. listopadu, přesně rok poté, co jiný vyšinutý mladík zranil 37 lidí ve své bývalé škole v Emsdettenu. Po činu obrátil zbraň proti sobě.

Nejhorší případ střelby ve škole Německo zažilo v dubnu 2002, kdy v budově gymnázia v Erfurtu jeho bývalý student Robert Steinhäuser zastřelil 16 osob a pak i sám sebe.

Vydáno pod