Mušarafa v Bruselu přijali chladně

Brusel/Islámábád - Evropská unie podmiňuje budoucí pomoc Pákistánu svobodnými a demokratickými volbami. Prezident Parvíz Mušaraf se to dozvěděl při jednání v Bruselu. Tam zahájil svou cestu po Evropě, a to první po kontroverzním znovuzvolení a vraždě opoziční političky Bénazír Bhuttové. V Evropském parlamentu se ale místo tradičních poct dočkal jen slyšení v zahraničním výboru.

Mušaraf přijel do Bruselu hledat podporu a vysvětlovat, jeho přijetí však bylo chladné. Vražda Bénazír Bhuttové, odložené volby a výjimečný stav v Pákistánu vyvolávají nepříjemné otázky. „Zajímají nás tři věci: proč je potlačována opozice, jak pokračuje vyšetřování vraždy paní Bhuttové a příprava svobodných voleb,“ vysvětluje belgická europoslankyně Véronique de Keyserová (PES).

Mušarafova popularita doma klesá. Opozice ho neuznává. Cesta do Evropy vzbuzuje nedůvěru. „Je to sebeprezentace. Elegantní způsob, jak vysvětlit pákistánskou realitu. Tvrdí, že lidé Pákistán nechápou a mají špatné informace o tom, co se tam děje,“ dodává politoložka Shada Islamová z Centra pro evropská politická studia. Evropa Mušarafa potřebuje jako spojence v boji proti terorismu a prezident slibuje, že spojencem zůstane.

„Jsme odhodláni pokračovat v boji proti terorismu a extremismu,“ slibuje Mušaraf. „Pákistán je jednou ze zemí, která svými vnitřními rozpory, postavením armády, ale samozřejmě i vlivem spojenců představuje veliké bezpečnostní riziko,“ upozorňuje europoslankyně Jana Hubáčková (EPP-ED, Evropští demokraté). O směřování Pákistánu za měsíc rozhodnou volby. Dohlížet na ně bude stovka evropských pozorovatelů.

„Očekáváme, že prezident, vláda, politické strany a volební komise dostojí závazkům a zajistí, aby volby byly svobodné, spravedlivé a transparentní,“ dodává německý europoslanec a šéf pozorovatelské mise v Pákistánu Michael Gahler (EPP-ED). Parvíze Mušarafa v Evropě čeká ještě francouzský prezident Nicolas Sarkozy, Světové ekonomické fórum ve Švýcarsku a nakonec britský premiér Gordon Brown v Londýně.