Prodi získal důvěru v dolní sněmovně parlamentu

Řím - Italská středo-levicová vláda premiéra Romana Prodiho přežila první kolo parlamentního hlasování o důvěře. Kabinet má v Poslanecké sněmovně většinu, která ho podle očekávání podpořila. Důvěru vládě vyslovilo 326 poslanců, 275 členů sněmovny bylo proti. Výsledek rozhodujícího čtvrtečního hlasování v Senátu je však nejistý.

Agentura ANSA oznámila, že dva senátoři z řad vládní koalice levého středu ve čtvrtek premiéra Prodiho při hlasování o důvěře vládě nepodpoří. Tím pádem je téměř nemožné, aby premiér v horní komoře podporu pro svou vládu získal. Zároveň je podle italských médií možné, že Prodi ještě dnes podá demisi.

Dva senátoři, kteří oznámili, že nebudou pro vládu hlasovat, patří k liberálním demokratům, jejichž šéfem je bývalý premiér Lamberto Dini. Vzhledem k tomu, že Prodiho koalice po vystoupení malé strany UDEUR nemá v Senátu většinu, je téměř nemožné, aby tu získal při hlasování o důvěře podporu.

Podle agentury ANSA, která se odvolává na nejmenované vládní zdroje, navrhl prezident Giorgio Napolitano Prodimu, aby dnes složil s celou vládou funkci.

Italská vládní krize vypukla v pondělí, když bývalý ministr spravedlnosti Clemente Mastella, který odstoupil minulý týden, prohlásil, že se jeho strana Unie demokratů pro Evropu (UDEUR) postaví proti vládě premiéra Romana Prodiho, dojde-li k hlasování o důvěře. Tím ztratila Prodiho koalice v Senátu tři klíčové hlasy. Analytici považují za pravděpodobné, že Itálii čekají předčasné volby.

Vydáno pod