V Zimbabwe policie nakrátko zadržela vůdce opozice

Harare - Zimbabwská policie při nočním zátahu na krátkou dobu zadržela opozičního vůdce Morgana Tsvangiraie, a to jen pár hodin před začátkem zakázaného protestního pochodu. Opoziční Hnutí za demokratickou změnu (MDC) jej na dnešek svolalo do hlavního města Harare, kde chce demonstrovat proti zhoršující se ekonomice. Požaduje zároveň změnu ústavy, která by zaručila řádný průběh plánovaných voleb.

Opozice je odhodlána pochod uskutečnit i navzdory zákazu a zvýšeným bezpečnostním opatřením policie, která postavila zátarasy na všech silnicích vedoucích do hlavního města. Při loňském pokusu postavit se do čela protestního shromáždění bezpečnostní síly Tsvangiraie desítku stoupenců jeho hnutí zatkly a zbily.

„Pochodujeme, protože lidi trpí, není práce, není čistá voda, není elektřina,“ řekl začátkem týdne generální tajemník MDC Tendai Biti.
Opozice požaduje, aby vláda ještě před prezidentskými a parlamentními volbami, které jsou vyhlášeny na březen, uskutečnila volební reformy. Zároveň ale žádá, aby hlasování bylo odloženo až na červen, a byl tak dostatek času na splnění jejích požadavků. Prezident Robert Mugabe však jasně dal najevo, že volby se budou konat koncem března.

Ještě koncem minulého století patřila zimbabwská ekonomika k nejvíce prosperujícím na černém kontinentu, vinou politiky prezidenta Mugabeho se ale naprosto zhroutila. Inflace dosahuje 8000 procent podle oficiálních tvrzení, ekonomové ji odhadují až na 50.000 procent. Nezaměstnanost se pohybuje kolem 80 procent, základní potraviny jako jedlý olej či cukr jsou nedostatkovým zbožím.