Rusko a Srbsko stvrdily prodloužení plynovodu

Moskva - Rusko a Srbsko dnes podepsaly energetickou smlouvu o prodeji majoritního podílu v srbském ropném monopolu NIS plynárenskému gigantu Gazprom. Její součástí je i prodloužení ruského plynovodu South Stream do Srbska.

Gazprom, který je největším producentem plynu na světě, může díky dohodě koupit 51 procent firmy NIS. Cena zatím nebyla stanovena. Dříve Gazprom nabízel za podíl 400 milionů eur, tuto cenu ale část politiků a analytiků označila za příliš nízkou.

Smlouva byla podepsána v Kremlu za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina a srbského prezidenta Borise Tadiče, který je společně se srbským premiérem Vojislavem Koštunicou na návštěvě Ruska.

Na projektu South Stream v hodnotě deset miliard eur pracuje Gazprom spolu s italskou společností Eni. Podle původního plánu má vést pod Černým mořem z přístavu Novorosijsk na bulharské pobřeží, odkud bude pokračovat do Itálie. Rusko slíbilo, že prodlouží plynovod do Srbska a vystaví zde obrovskou zásobárnu. Balkánská země se tak stane důležitým centrem ruských dodávek do Evropy, napsala agentura Reuters.

Plánovaný projekt plynovodu snižuje naději Evropské unie, že by se jí podařilo omezit energetickou závislost na Rusku. Pozorovatelé upozorňují, že dohoda má také politický podtext. Srbsko se stále více odvrací od Západu, a naopak se přiklání k Moskvě, která podporuje jeho snahy zablokovat vyhlášení nezávislosti provincie Kosovo.

„Je to největší ekonomický projekt Srbska a tato dohoda nám zajistí velký ekonomický růst,“ uvedl již dříve premiér Vojislav Koštunica. Rusko se na celkových dodávkách plynu do země podílí 90 procenty a Bělehrad doufá, že plynovod sníží ceny energie, a urychlí tak ekonomický růst.