V Prešově chtějí postavit největší sochu Ježíše v Evropě

Prešov - Největší sochu Ježíše v Evropě chtějí postavit v Prešově. Tamní primátor tak chce zviditelnit město, které je zatím známé spíš jako centrum nejchudšího z osmi slovenských krajů, a dává si na to tříletou lhůtu. Spasitel má být vysoký jako desetipatrový dům.

Když se stal úspěšný bratislavský právník Pavel Hagyari primátorem, řekl, že tak chce splatit dluh svému rodnému městu. A začal ve velkém stylu. Chce nad Prešovem postavit největší sochu Ježíše v Evropě. 33 metrů vysoký monument má být symbolem křesťanské civilizace, lidskosti a víry.
„Tento vítající a lidský kristus by měl být viditelný volným pohledem už zdaleka, určitě v celém Prešově,“ vysvětluje Hagyari. Socha Ježíše by měla stát blízko místní kalvárie. Návrhy už chystají tři slovenští sochaři. Betonové dílo má být o pár metrů vyšší než podobná socha v Lisabonu a asi o šest metrů nižší než největší socha Ježíše na světě v brazilském Rio de Janiru. Katolická církev myšlenku primátora přivítala. Nápad se líbí i většině obyvatel města, i když si někteří myslí, že by bylo možno 15 milionů korun využít účelněji. Primátor však tvrdí, že město socha nebude stát ani korunu. Všechno podle něj zaplatí sponzoři.

Kromě sochy má však prešovský primátor Hagyari ještě další odvážné plány. Z někdejšího Solivaru chce vybudovat lázně a kongresové centrum a na jednom z komínů by měla vyrůst vyhlídková věž a kavárna.