Násilí v Keni pokračuje, od čtvrtka přes 110 mrtvých

Nairobi - Při pokračujících nepokojích přišlo v západní Keni o víkendu o život více než třicet lidí. Agentura AFP s odvoláním na policejní zdroje informovala, že od čtvrtečního večera počet mrtvých v této části africké země vzrostl nejméně na 120.

Násilnosti se v Keni rozpoutaly po prosincových volbách, jejichž výsledky opozice odmítá uznat. O zprostředkování dialogu mezi politiky se už šestým dnem snaží bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, který se v neděli v Nairobi sešel s opozičním vůdcem Railou Odingou. Annan připouští, že se zmanipulovanými prosincovými volbami už toto násilí nemá nic společného.

Zprávy o často velmi krutém násilí podle agentury Reuters Annanovo úsilí komplikují. V sobotu bývalý šéf OSN navštívil západní provincii Rift Valley a prohlásil, že jsou tam systematickým a zásadním způsobem ohrožována lidská práva. „Nenalhávejme si, že je to volební problém. Jde o něco mnohem rozsáhlejšího a hlubšího,“ řekl Ghaňan Annan. Ve čtvrtek se mu sice podařilo dostat Odingu ke společnému jednacímu stolu s prezidentem Mwaiem Kibakim, ale výsledek byl pouze formální.

Odinga trvá na svém požadavku uspořádat nové volby; Kibaki se zase funkce vzdát nehodlá a domnívá se, že ji získal po zásluze. Svět chce Odingu přimět k tomu, aby se s Kibakim o moc podělil.

Nejnověji bylo násilí hlášeno z měst Naivasha a Nakuru. Městem Nakuru zněla střelba a zpěv žen i dětí. Jedna skupina vypálila kostel a ošetřovnu. Na lidi se vrhaly gangy mladíků ozbrojených mačetami. Když se mladíci blížili k městu, zpívali a mávali zbraněmi, a lidi, které našli v domech, podřezali. „Bylo to děsivé,“ řekl jeden svědek agentuře AFP. V nakuruské chudinské čtvrti Manyani bojovala policejní jednotka proti jednomu z gangů pět hodin.

Ve městě Naivasha zemřelo podle policejních údajů nejméně 14 lidí. Útočníci je zřejmě zamkli v domech, které následně zapálili. Policisté uvnitř našli těla mužů, žen i dětí. Mezi oběťmi jsou hlavně zemědělští dělníci.

Volby se v Keni konaly 27. prosince. Provázely je údajně četné podvody a opozice výsledek neuznává. Odinga tvrdí, že Kibaki si vítězství přisvojil neoprávněně. Podle policejní bilance citované agenturou AFP si násilí v Keni od prosince vyžádalo 850 lidských životů. O domovy přišlo zřejmě až 260 000 lidí. Kvůli politickému napětí se vyhrotila do té doby skrytá rivalita mezi jednotlivými etnickými skupinami. Další příčinou bojů jsou dlouhodobé územní spory mezi obyvatelstvem. Často proti sobě bojují Kikujové, hájící Kibakiho, a Luové a Kalendžinové, kteří jsou zase na straně Odingy.