V USA zemřel světový vůdce mormonů Gordon Hinckley

Salt Lake City (Utah, USA) - Gordon B. Hinckley, světový vůdce Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů, známé pod názvem mormoni, zemřel v neděli v americkém Salt Lake City ve věku 97 let.

Hinckley byl 15. prezidentem mormonské církve a do funkce nastoupil v roce 1995. Jako vůdce církve trávil mnoho času cestováním a na celém světě posvětil otevření více mormonských chrámů, než kterýkoli jeho předchůdce. Mormoni ho vnímali jako proroka, jehož prostřednictvím k nim promlouvá Bůh.

Církev mormonů byla založena ve Spojených státech v 19. století a jejím centrem je město Salt Lake City v Utahu. Ve světě má dle svých údajů 13 milionů přívrženců, z toho téměř polovinu v USA. Mezi její nejznámější členy patří i republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney.

Mormoni jsou protestantskou církví a věří v návrat Krista před koncem světa. Církev rovněž klade důraz na rodinné hodnoty. V minulosti povolovala víra mormonům mnohoženství, od této praxe však upustili na konci 19. století. Členové církve se rovněž intenzivně věnují misijní činnosti. V České republice jsou mormoni registrovanou církví od roku 1990 a při sčítání lidu v roce 2001 se k nim přihlásilo přes 1300 osob.