Zemi dnes minul v těsné blízkosti 250metrový asteroid

Praha - Asteroid o průměru asi 250 metrů se dnes velmi těsně přiblížil k Zemi. Vesmírné těleso s označením 2007 TU24 se během průletu ocitlo nejblíže naší planety v 09:33 SEČ, kdy od ní bylo ve vzdálenosti 538.000 kilometrů. Američtí astronomové označili dnešní průlet za nejbližší přiblížení kosmického tělesa těchto rozměrů k Zemi. Podle ředitelky hvězdárny na Kleti Jany Tiché ale prolétl 19. května 1996 v ještě větší blízkosti asteroid označovaný 1996 JA1. Asteroid se tehdy k modré planetě přiblížil na 405.000 kilometrů, což je přibližná vzdálenost mezi Zemí a Měsícem. Velikost tohoto tělesa byla odhadnuta na 500 metrů.

Podle astronomů, kteří tyto „vesmírné cestovatele“ studují, asteroidy podobné velikosti prolétají v různé vzdálenosti od Země poměrně často - v průměru každých pět let. Amatérští hvězdáři měli možnost průlet asteroidu 2007 TU24, letícího rychlostí 33.000 kilometrů v hodině, pozorovat na noční obloze i pomocí menších vesmírných dalekohledů. Pouhým okem viditelný nebyl.

Případný náraz asteroidu do Země by způsobil ohromné škody, ale odborníci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) již dříve takovou možnost vyloučili. Detailní pozorování 2007 TU24, který astronomové objevili loni v říjnu, by mělo odhalit, zda je toto těleso pevným objektem, nebo jen volným seskupením vesmírné horniny. Takové znalosti by v budoucnu mohly přispět k nalezení ochrany před dopadem asteroidů na Zemi.

Ve středu proletí v těsné blízkosti Marsu zhruba pětkrát menší asteroid s označením 2007 WD5. Experti z NASA původně odhadovali, že by mohl do čtvrté planety Sluneční soustavy narazit, poslední měření však možnost kolize prakticky vyloučila.

Vydáno pod