Italský prezident požádal Mariniho o vytvoření přechodné vlády

Řím - Italský prezident Giorgio Napolitano dnes požádal předsedu horní komory parlamentu Franka Mariniho, aby se pokusil o sestavení přechodné vlády. Hlavním úkolem Mariniho kabinetu by měla být reforma volebního zákona. S odvoláním na zdroj z prezidentovy kanceláře o tom informovaly světové agentury.

Dosavadní kabinet levého středu vedený Romanem Prodim podal demisi minulý týden, když v Senátu těsně neprošel hlasováním o důvěře. Podnět ke krizi důvěry v Prodiho kabinet dal odchod malé koaliční strany křesťanských demokratů UDEUR, na jejíchž hlasech mnohabarevná vláda v Senátu závisela. Krátce před tím ale Prodi prošel bez úhony hlasováním o důvěře v dolní komoře parlamentu, kde ovšem levicový tábor má pohodlnou většinu.

„Požádal jsem předsedu Senátu, aby prověřil možnost dosáhnout dohody ohledně reformy volebního zákona a podpory vlády, která bude takovou reformou pověřena,“ prohlásil po schůzce Napolitano. Zdůraznil, že rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb, jak po tom volá pravicová opozice vedená někdejším premiérem Silviem Berlusconim, je velmi závažné rozhodnutí.

Podle prezidenta je nynější situace v zemi natolik složitá, že by předčasné volby měly za následek další zhoršení vnitropolitických i ekonomických poměrů.

„Tuto obtížnou roli přijímám. Pustím se do práce okamžitě, a to s veškerým odhodláním,“ řekl novinářům Marini.

Marini, který patří k levému středu, by měl pro splnění svého úkolu získat podporu především v parlamentu, a to napříč celým politickým spektrem. Prezident Napolitano proto současně vyzval všechny parlamentní strany, aby v této věci dospěly k dohodě.

Dnešnímu Napolitanovu rozhodnutí předcházely čtyři dny konzultací se všemi politickými protagonisty. Konzultace, které skončily v úterý, však naznačily, že mezi levou a pravou částí italského politického spektra zeje hluboká propast.

Političtí pozorovatelé považují misi čtyřiasedmdesátiletého Mariniho za mimořádně těžkou. Pravice, pro jejíž výrazné volební vítězství hovoří všechny nejčerstvější průzkumy veřejného mínění, zjevně nemíní z požadavku na předčasné volby ustoupit. Nesmiřitelnost obou postojů by tak mohla nynější vládní krizi v Itálii ještě prohloubit.