Dnešní italská mafie nosí drahé obleky a studuje na prestižních univerzitách

Praha/Řím – Itálie v posledních dnech prožívá rozsáhlou vlnu zatýkání mafiánských klanů a jejich bossů. Za sicilskými mřížemi jich dnes skončilo 70. Před týdnem byl v oblasti Palerma zatčen boss organizace Cosa Nostra Salvatore Lo Piccolo. Současná mafie ale přešla na zcela jinou taktiku. Už nestřílí hospodské pro výpalné, ale snaží se věci dělat potichu. Její členové studují prestižní univerzity po celém světe, sedí v přepychových palácích a zajímají se o výstavbu dálnic. Klasická mafie, která čerpala 80 procent peněz výpalným, už tvoří jen poslední zbytky.

Itálie je považována za kolébku mafie. Původně zde byly tři klany, které přetrvávají dodnes. Camorra, se základnou v Neapoli, kalábrijská Ndrangheta a sicilská Cosa Nostra (v překladu Naše věc), která díky přistěhovalecké vlně ovládá i Spojené státy. Asi před 20 lety začal přerod mafie z původního tvrdého typu, který trestal neuposlechnutí střílením na ulici, na podnikatelsko–manažerskou organizaci. „Infiltrují se do státní správy. Využívají k tomu například studenty vysokých škol, které nechají pomalu začlenit do organizací, a pak je teprve začnou využívat,“ uvedl vrchní policejní rada z Policejní akademie Miroslav Němec.

Je to typické nejen pro Cosa Nostru, ale i pro japonskou Jakuzu, které operují i v bývalém východním bloku. Podle Němce se mafie pomocí různých lobbistů dopracovávají k politikům, kteří mohou leccos ovlivnit, aniž sami vědí, pro koho tím vlastně pracují.

Sicilští podnikatelé a obchodníci vytvořili společnost Svobodná budoucnost, která je má bránit proti praktikám místní mafie. „Prokázali skutečnou odvahu. Bylo to poprvé, co se společně zorganizovali. Dokud se ale celá sociální struktura a způsob života na Sicílii, v Kalábrii a v okolí Neapole nezmění, tak bude velmi obtížné něco podobného vymýtit,“ myslí si redaktor italské televize RAI Josef Kašpar. „Ti, kteří od obchodníků žádají výpalné, tvoří nejnižší stupeň mafie,“ doplnil Kašpar. Velké peníze se dělají obchodem s nelegální imigrací, ilegálními skládkami odpadu nebo praním špinavých peněz.

Podle spisovatele literatury faktu Stanislava Červinky sedí dnešní mafiáni v New Yorku, Miláně nebo Palermu a propojují se s politiky a hospodářskými institucemi. „Potom to předají zajímavému podnikateli za deset procent, což jsou miliony eur,“ podtrhl Červinka. Podle posledních zpráv, které vydala italská ústřední prokuratura pro boj proti organizovanému zločinu, se v současné době považuje za nejvíce nebezpečnou nikoliv Cosa Nostra, ale kalábrijská Ndrangheta. „Podařilo se jí zcela ovládnout obchod s kokainem společně s Kolumbijci,“ potvrdil Kašpar. Pokud nedojde ke kolektivní akci všech obyvatel Sicílie, postavení mafie se podle Kašpara zásadně nezmění ani po zatčení bosse.

Některé aktivity byly zaznamenány už i v České republice. „Když tu byla uzavřená hranice, tak jsme byli vůči organizovanému zločinu imunní. Mafie tu neměla co dělat. S rozvojem podnikání a demokracie se ale zrodila i půda pro mafii. Jde tam, kde jsou peníze a možnosti. Zkouší, co si může dovolit,“ dodal Němec.