Kasjanov se odvolal proti rozhodnutí, že nemůže kandidovat

Moskva - Bývalý ruský premiér Michail Kasjanov se odvolal k nejvyššímu soudu proti rozhodnutí, že nemůže v březnových volbách kandidovat na prezidenta. "Dnes se odvoláváme k nejvyššímu soudu. Podpořily mě více než dva miliony občanů a já musím zastupovat jejich stanoviska až k poslední instanci," citovala Kasjanova agentura Interfax.

Ruská ústřední volební komise v neděli odmítla registrovat kandidaturu bývalého premiéra z let 2000 až 2004, který přešel do opozice. V reakci na to odmítnutý kandidát vyzval k bojkotu voleb. Kasjanov volební komisi podle ruského zákona předložil archy se dvěma miliony voličských podpisů a chtěl se registrovat jako nezávislý kandidát, kterého nepodporují strany zastoupené v parlamentu.

Komise však oznámila, že po prověření 600.000 podpisů dospěla k závěru, že více než 80.000 z nich je neplatných, což je přes 13 procent, tedy o mnoho více než oněch pět procent, které připouští zákon.
Rusko se nyní definitivně vydalo na cestu „zlodějského totalitarismu s neodvolatelnými a nelegitimními vládci“, prohlásil Kasjanov, jehož by podle průzkumu nezávislých institucí volilo jedno procento lidí.

O prezidentské křeslo se tedy 2. března utkají nejspíš čtyři kandidáti. Favoritem je současný vicepremiér Dmitrij Medveděv, kterého navrhla nejsilnější politická strana Jednotné Rusko a který má také podporu dosavadního prezidenta Vladimira Putina. Do boje zřejmě vyrazí i kandidáti dvou dalších parlamentních stran, tedy lídr ruských komunistů Gennadij Zjuganov a šéf xenofobní Liberálně-demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij. Dále kandiduje lídr neparlamentní Demokratické strany Andrej Bogdanov.