Kvůli mzdám stojí doprava v Berlíně, stávkovali i v Maďarsku a Rumunsku

Berlín - Cestu do práce dnes obyvatelům Berlína zkomplikovali stávkující zaměstnanci městské hromadné dopravy, kteří požadují rychlejší růst mezd. V třiapůlmilionové německé metropoli se stávka podle deníku Berliner Zeitung bezprostředně týká zhruba 2,7 milionu lidí, kteří městskou dopravu denně používají. Maďaři po poledni stávku na železnici přerušili.

Až 5 000 zaměstnanců berlínského dopravního podniku (BVG) z řad řidičů metra, tramvají i autobusů vstoupilo na výzvu odborů do stávky úderem čtvrteční půlnoci. Požadují zvýšení platu pro všech jedenáct a půl tisíce zaměstnanců podniku v rozmezí 8 až 12 procent. Nabídku vedení BVG na pravidelné zvyšování platů o 6 procent ročně do roku 2010 označily odbory za „čirou provokaci“. Týkala by se totiž jen zhruba desetiny zaměstnanců, kteří do firmy nastoupili po roce 2005.

Vozy hromadné dopravy by se neměly rozjet dřív než v sobotu odpoledne. Obyvatelé a návštěvníci Berlína tak mohou do té doby cestovat pouze přeplněnými soupravami městské rychlodráhy S-Bahn, které jezdí bez omezení. Provozuje je totiž železniční společnost Deutsche Bahn (DB). I její zaměstnanci přitom ještě před nedávnem stávkovali. Důvod byl stejný jako u BVG.

Protesty, které během celé druhé poloviny loňského roku několikrát ochromily německou drážní dopravu, byly zažehnány v polovině letošního ledna poté, co DB svým zaměstnancům slíbily výrazné navýšení mezd a zkrácení pracovní doby.

Stávka dnes zasáhla také maďarské železnice. Příčinou jsou rovněž mzdové požadavky. Zaměstnanci státní železniční společnosti MAV chtějí zvýšit platy o 10 procent se zpětnou platností od loňského července. Usilují rovněž o vyplacení 250 tisíc forintů (25 tisíc korun) každému zaměstnanci z příjmů, které společnost získala z privatizace své nákladní divize MAV Cargo. Po poledni byla díky příslibu dalšího vyjednávání s odbory stávka přerušena.

„Pro cestující do Maďarska a z Maďarska nebude cesta nijak komplikovaná a pohodlně se dostanou tam, kam potřebují“ uvedla odpoledne Markéta Krausová z tiskového oddělení českých drah. „Stávka tedy trvala od 03:00 do 12:20 dnešního dne,“ dodala.

Kvůli neshodám ohledně mezd dnes stávkovali také železničáři v Rumunsku. Tříhodinovou stávkou se domáhali zvýšení platů o 12 procent. Rumunská vláda, která označila jejich protest za nezákonný, jim nabídla 8. Uvedla však, že s nimi bude dále jednat.