Obama uspěl v Georgii, Illinois a Delaware, Clintonová vyhrála v New Yorku, New Jersey, Oklahomě, Tennessee a v Arkansasu

Washington - Dosavadní výsledky volebního superúterý ve Spojených státech nepřinesly žádné překvapení, ale také zatím neposkytly vodítko k rozřešení hádanky, kdo bude demokraty a republikány zastupovat v listopadových volbách prezidenta USA.

Vítězem demokratických primárek ve státech Georgia a Illinois se stal Barack Obama. Jeho vítězství v obou státech se očekávalo, vzhledem k velkému počtu Afroameričanů mezi demokratickými voliči by byl jiný výsledek překvapením. V demokratickém táboře v Georgii je v sázce 87 delegátů, kteří musejí na letním konventu strany hlasovat pro vítěze demokratických primárek v tomto státě. Na straně republikánů se hraje o 69 delegátů. V Illinois je na straně republikánů předběžným vítězem primárek arizonský senátor John McCain. Ten spolu s Clintonovou uspěl i v New Jersey a Oklahomě.

Ve východoamerickém New Jersey hlasovalo pro arizonského senátora okolo 40 procent republikánů. Odhady z demokratického tábora ještě nejsou známé, předběžné výsledky ale přisuzují newyorské senátorce a bývalé první dámě USA zisk více než 60 procent hlasů.

Obdobná je situace je i v Oklahomě. Clintonová získala 51 procent, McCain 41 procent. Senátorka Clintonová uspěla také v New Yorku, Arkansasu a Tennessee. McCain ve státě Connecticut a Delaware. Bez překvapení dopadly primárky republikánů v Massachusetts, kde zvítězil bývalý guvernér státu Mitt Romney. Republikán Mike Huckabee zvítězil podle volebních odhadů v Alabamě a v Arkansasu, jehož býval guvernérem.

Zatím nerozhodné jsou souboje vítězů demokratických i
republikánských primárek v Kalifornii.

Vydáno pod