Superúterý v USA: favoritem McCain, u demokratů jsou síly vyrovnané

New York - Výsledky volebního superúterý ve Spojených státech zatím nerozhodly, kdo bude demokraty a republikány zastupovat v listopadových volbách prezidenta USA. Napověděly ale, že republikán John McCain, který vyhrál mimo jiné v lidnatých státech Kalifornie a New York, si významně upevnil pozici stranického favorita. V demokratickém táboře proti sobě nadále stojí ve vyrovnaném souboji Hillary Clintonová a Barack Obama.

Clintonová uspěla v Kalifornii a v New Yorku

Bývalá první dáma USA získala vítězství v New Yorku a v Kalifornii, kde se rozděloval největší počet delegátů na letní nominační sjezd. Vítězství jí připadlo také v Massachusetts, v Oklahomě, Arizoně, Tennessee a také v Arkansasu, kde byl její manžel Bill Clinton před příchodem do Bílého domu guvernérem.

Senátor Barack Obama, který by se mohl stát prvním americkým prezidentem tmavé pleti, zvítězil s rozhodující podporou černošského obyvatelstva v jižanských státech Georgia a Alabama. Obsadil rovněž první místo ve svém domovském státě Illinois a v Severní Dakotě, nejtěsnějším rozdílem zvítězil v Missouri a uspěl i v Connecticutu, Kansasu, Minnesotě, Utahu, v Idahu, Dalaware, Coloradu a na Aljašce.


McCain si významně upevnil svou pozici

McCain kromě toho, že vyšel jako vítěz ze souboje s Romneym v Kalifornii, přesvědčivě posbíral prvenství v New Yorku a sousedních státech New Jersey a Connecticut. Pomohla mu k tomu pravděpodobně i podpora, kterou mu vyslovil bývalý populární starosta New Yorku Rudolph Giuliani poté, kdy před týdnem sám odstoupil z nominačního souboje. McCain obsadil první místo také v domovské Arizoně, v Delaware, Oklahomě, Illinois a Missouri.

Romney zvítězil v Massachusetts, kde býval guvernérem, v Severní Dakotě, Alabamě, Coloradu, Minnesotě, Montaně a v Utahu. Úspěch v tomto státě, centru křesťanské sekty mormonů, se vzhledem k jeho mormonskému vyznání předpokládal.

Ve svém domovském státě Arkansas si republikánské prvenství připsal tamější bývalý guvernér Mike Huckabee. Zvítězil rovněž v dalších jižanských státech Georgia, Alabama a Tennessee a také v Západní Virginii.

Nominační proces není u konce

Ačkoli ještě nejsou sečteny hlasy ve všech 24 státech, kde se konaly stranické primárky a volební shromáždění, žádný z protagonistů neoznámil ukončení kampaně a všichni zůstávají ve hře. Nominační proces tak bude přinejmenším na demokratické straně pokračovat v dalších týdnech a možná měsících.

Překvapením je podpora republikána Mika Huckabeeho, který navzdory finančním potížím své kampaně a předvolebním spekulacím, že ztrácí dech, zvítězil v pěti státech. Naopak Mitt Romney nepotvrdil svou pozici kandidáta, který šlape na paty McCainovi.

Podle agentury AP získala Clintonová 584 delegátů a Obama 563 z celkových 1681 demokratických volitelů, kteří byli v úterý ve hře. Kromě delegátů z primárek ovšem vstupují do hry i takzvaní superdelegáti, tedy vedení Demokratické strany a členové Kongresu, celkem 796 lidí. Někteří už dali najevo, pro koho budou na sjezdu hlasovat, i když si to mohou ještě rozmyslet. Republikáni v úterý rozdělovali 1023 delegátů. McCain z nich dostal 511, jeho rivalové Mitt Romney a Mike Huckabee 176 a 147.


Dosavadní výsledky volebního superúterý a celkové počty delegátů:

Hillary Clintonová
Získala 8 států včetně svého domácího New Yorku a cenné hlasy volitelů v Kalifornii, uspěla i v Arkansasu a Tennessee, na které v noci udeřilo tornádo. Dále pro ni hlasovali v Arizoně, Massachusetts, New Jersey a Oklahomě. Odhadovaný počet delegátů: 818 (pro získání demokratické nominace je potřeba 2025 delegátů).

Barack Obama
Získal 13 států. Clintonová si ale připsala volitele lidnatějších států a celkově tak získala o jedno procento více voličů. Překvapením byl jeho neúspěch v Massachusetts. Získané státy: Alabama, Aljaška, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kansas, Minnesota, Missouri, Severní Dakota, Utah. Odhadovaný počet delegátů: 730.

John McCain
Získal 9 států a potvrdil svou roli republikánského favorita. Zvítězil ve všech důležitých státech, které mu mohly přinést větší počet volitelů - New York, New Jersey a Kalifornii. Dále získal Arizonu, Connecticut, Delaware, Illinois, Missouri a Oklahomu. Odhadovaný počet delegátů: 680 (pro získání republikánské nominace je potřeba 1191).

Mitt Romney
Získal 7 států na severu USA: Colorado, Massachusetts (jeho domácí stát), Minnesotu, Montanu, Severní Dakotu, Aljašku a Utah. Počet Odhadovaný počet delegátů: 270.

Mike Huckabee
Získal 5 států. Bývalý arkansaský guvernér si kromě svého domovského státu připsal i Alabamu, Georgii, Tennessee a Západní Virgínii. Odhadovaný počet delegátů: 176.
Výsledky nejsou konečné.

Vydáno pod