Putin: Rusko se nenechá zatáhnout do nového závodu ve zbrojení

Moskva - Ruský Prezident Vladimir Putin řekl, že se Rusko nenechá zatáhnout do "nového globálního závodu ve zbrojení". "Je jasné, že se ve světě rozpoutává nový závod ve zbrojení. Nesmíme dovolit, abychom byli do tohoto procesu zataženi," uvedl Putin v proslovu na zasedání rozšířené Státní rady, kterému byli přítomni ministři, guvernéři a členové parlamentu. Znovu také prohlásil, že Severoatlantická aliance se rozšiřuje směrem k ruským hranicím.

Protože Rusko podle Putina nevidí ze strany NATO snahu o kompromis, ani neslyší konstruktivní odpovědi na své obavy z nynějšího vývoje, musí sahat k odvetným opatřením. Ačkoliv se podle ruského prezidenta země nechce nechat vtáhnout do závodů ve zbrojení, je podle něj nutné vypracovat novou strategii rozvoje ruské armády do roku 2020, která by počítala s nově vzniklými hrozbami. Už v nejbližší době prý ruské ozbrojené síly získají řadu nových zbraní, z nichž mnohé mají využívat i moderních nanotechnologií.

„Ve světě začíná nové kolo závodů ve zbrojení, ale na nás to nezávisí, my s tím nezačali. Nejrozvinutější země, opřené o svou technologickou převahu, vydávají mnohamiliardové prostředky na výrobu obranných i útočných systémů nových generací a jejich obranné výdaje jsou s našimi prostě nesrovnatelné, je to desetinásobek toho, co dělá Rusko,“ citovala Putina agentura ITAR-TASS.

Ruský prezident tak mimo jiné nepřímo narážel na plány Spojených států vybudovat protiraketový deštník, jehož prvky v České republice a Polsku vnímá Moskva jako hrozbu pro sebe i pro strategickou rovnováhu v Evropě. „Bůh na našem přírodním bohatství nešetřil. Výsledkem je, že se stále častěji musíme potýkat s recidivami politiky zadržování, ale za vším tím je velmi často snaha vnutit nám nečestnou konkurenci a zajistit si přístup k našim zdrojům,“ poznamenal Putin. Proto si Rusko podle něj musí zachovat svá pevná hodnocení, vytrvat a nenechat se vtáhnout do nějaké konfrontace spojené s velkými výdaji. „A to i do závodů ve zbrojení pro naši ekonomiku ničivých. Taková konfrontace by byla zhoubnou pro vnitřní rozvoj Ruska,“ prohlásil Putin podle agentury RIA Novosti.