Tornády poničený jih USA se potýká s rabováním a výpadky elektřiny

Lafayette (USA) - Státy na jihu USA, které v polovině týdne zasáhla série mimořádně ničivých tornád, se nyní potýkají s rabováním a výpadky elektrického proudu. Navíc se stále pohřešují stovky lidí. Prezident George Bush má dnes navštívit Tennessee coby jeden z nejpostiženějších států. Podle poslední bilance zahynulo při ničivých bouřích v Tennessee, Kentucky, Mississippi, Alabamě a Arkansasu celkem 59 lidí.

Nejhůře byl zasažen okres Macon na hranici Tennessee a Kentucky, kde silná bouře zapříčinila smrt 14 lidí a poničila asi 200 domů. Podle detektiva Jeffa Brewera už úřadům telefonovalo několik místních obyvatel, kteří nahlásili rabování. V okrese proto platí zákaz vycházení od 6:00 do 18:00 hodin a oblast hlídají policisté, kteří lidem kontrolují doklady.

Většina z 230 úřady stále pohřešovaných lidí je sice podle policie patrně u příbuzných nebo v hotelích, ale například ve středu v noci byli nalezeni tři lidé, uvěznění ve sklepení jednoho z poničených domů. Mnoha domácnostem v okrese navíc stále chybějí dodávky elektrického proudu.