Sebevražedný atentátník zabil v Pákistánu 20 lidí

Islámábád - Nejméně 20 lidí bylo dnes zabito při sebevražedném bombovém útoku na severozápadě Pákistánu. Dalších 45 osob exploze zranila. K výbuchu došlo na předvolebním shromáždění opoziční Lidové národní strany (ANP). Mítinku se účastnil také předseda ANP Adžmal Khattak. Podle místních médií je v pořádku. Shromáždění bylo prvním v kampani před volbami plánovanými na 18. února.

K nepokojům došlo i v hlavním městě Islámábádu. Policisté se tam střetli s asi patnácti sty právníky, kteří pochodovali k domu zadržovaného bývalého předsedy nejvyššího soudu Iftikhara Čaudhrího. Toho před třemi měsíci odvolal pákistánský prezident Parvíz Mušaraf.
 
Čaudhrí byl v listopadu odvolán poté, co odmítl schválit prozatímní ústavní pořádek zavedený prezidentem v rámci výjimečného stavu, a byl nahrazen soudcem věrným Mušarafovi. 

Násilnosti by se podle pozorovatelů mohly strhnout i v jihopákistánském městě Thátta, kde se na předvolebním mítinku Pákistánské lidové strany (PPP) shromáždily tisíce příznivců zavražděné opoziční vůdkyně Bénazír Bhuttové.