Východotimorský prezident je po atentátu v kritickém stavu

Dili - Východotimorský prezident José Ramos Horta utrpěl dnes časně ráno zranění při útoku namířeném na jeho dům. Prezident byl zasažen do břicha a podstoupil akutní operaci, pak ho převezli do nemocnice v australském Darwinu. Prezidentův stav je kritický, po zákroku leží na jednotce intenzívní péče připojen na dýchací přístroje a je v kómatu. Při atentátu zahynul prezidentův osobní strážce i útočník.

Zatímco v ulicích východotimorského Dilí stále hlídkují vojáci, speciální letoun už převezl postřeleného prezidenta do australského Darwinu. Jeho životní funkce zajišťovaly přístroje a lékaři státníka uvedli do umělého spánku. Manažer Královské nemocnice v Darwinu Len Notaras to komentoval: „Převoz prezidenta byl velmi náročnou a citlivou operací. Naši chirurgové, anesteziologové i další personál jsou neustále v pohotovosti.“

Východotimorské úřady zatím pátrají po pachatelích, kteří se pokusili zabít i ministerského předsedu Alexandra Xanana Gusmaa. Ten ale v době atentátu nebyl ve svém domě. Při zmařených útocích ochranka zabila jednoho z vůdců vzbouřenců Alfreda Reinada. Pomoc východotimorské vládě okamžitě nabídla Austrálie. „Austrálie vždy stála po boku Východního Timoru a bude tomu tak i v budoucnu. Na základě jeho žádosti se Národní bezpečnostní komise rozhodla okamžitě zvýšit počet australských vojáků a policistů v rámci stabilizačních jednotek,“ řekl dnes australský premiér Kevin Rudd.

Právě australské ozbrojené složky pomohly v roce 2006 uklidnit situaci v zemi. Nepokoje vypukly poté, co tehdejší premiér po vojenské vzpouře propustil polovinu členů armády. Mezi tehdejšími veliteli povstalců byl i zabitý Reinado. Samostatnost získal Východní Timor po referendu v 1999, kdy se odtrhl od Indonésie, další tři roky pak zemi spravovala Organizace spojených národů.

Vydáno pod