EU schválila hodnocení slovenského konvergenčního programu

Brusel - Vyhlídky Slovenska na přijetí společné evropské měny jsou dobré, i když je EU vůči slovenské ekonomice ostražitá. Bratislava by euro chtěla zavést už od 1. ledna příštího roku. Dnes se k tomu zase o krok přiblížila. Ministři financí Evropské unie totiž schválili hodnocení slovenského konvergenčního programu, který je jakýmsi plánem přechodu slovenské měny na euro.

Pro Slovensko hodnocení nevyznívá moc dobře. Evropské komisi dělá největší starosti inflace. Ta by mohla vstup do eurozóny překazit. Brusel totiž už v červenci na Slovensku očekává prudký růst cen po fixaci kurzu koruny vůči euru. Zdraží se potraviny i energie. Špatné zkušenosti s inflací po zavedení eura má například Slovinsko, kde se prudce zvedly ceny. I přesto dnes ministři financí členských států EU odsouhlasili hodnocení slovenského konvergenčního programu.
 
Navzdory poměrně viditelné kritice slovenského hospodaření diplomaté
odhadují, že šance Bratislavy na přijetí eura jsou velké a odhadují je kolem 90 procent. Rozhodnutí, zda Bratislava euro přijme od začátku roku 2009, padne začátkem května.