Dánský tisk na protest znovu zveřejnil karikaturu Mohameda

Kodaň - Některé dánské deníky dnes znovu otiskly karikaturu proroka Mohameda, kterou vytvořil kreslíř Kurt Westergaard. Tisk tak reaguje na zatčení tří osob podezřelých z příprav vraždy Westergaarda. Obrázek je jedním z dvanácti, které po zveřejnění v deníku Jyllands Posten v září roku 2005 vyvolaly řadu protestů u radikálních přívrženců islámu.

Kurt Westergaard je autorem karikatury, na níž má prorok Mohamed bombu v turbanu. To rozhněvalo radikální přívržence islámu, proto plánovali kreslířovu vraždu. Ve středu policie zatkla tři podezřelé osoby, které měly údajně likvidaci kreslíře připravovat.
 
Dnes se Westergaardův obrázek v dánských novinách objevil znovu. „Musíme teď vyslat jasný signál těm, kdo by se chtěli pokusit o něco podobného, jako se nyní děje Kurtu Westergaardovi,“ uvedla šéfredaktorka deníku Berlingske Tidende Lisbeth Knudsenová.
 
Švédské noviny dnes uvedly, že úřady nalezly i u jiných islámských radikálů plány, které by mohly posloužit k likvidaci jednoho z lidí spojeného s publikací karikatur Mohameda. Mělo se jednat o mapy bydliště Larse Vilkse. Ten totiž loni publikoval obrázek Mohameda zpodobněného jako bytost s psím tělem a lidskou hlavou.