Sponzor gruzínské opozice zemřel podle policie přirozenou smrtí

Londýn/Tbilisi - Nejbohatší gruzínský podnikatel Badri Patarkacišvili, který financoval opoziční kampaň proti prezidentovi Michailu Saakašvilimu, zemřel přirozenou smrtí. Podle britské policie o tom vypovídají zjištění z jeho pitvy. Vyšetřovatelé nicméně nechají provést ještě toxikologické testy.

Patarkacišvili zemřel v úterý ve svém domě u Londýna. Příbuzní se domnívají, že příčinou smrti byl srdeční záchvat. Policie se přesto rozhodla jeho náhlou smrt vyšetřit. Prominentní emigrant totiž obviňoval gruzínské úřady, že ho chtějí nechat zabít.

Patarkacišvili byl vůdčí silou opozičních protestů, které loni na podzim vypukly proti prezidentovi Saakašvilimu. Opozici pomáhal i jako spoluvlastník populární televize Imedi. Poté, co Saakašvili potlačil  demonstrace a umlčel Imedi, žil milionář střídavě v Británii a Izraeli, protože Gruzie ho stíhala za údajný pokus o státní převrat a další těžké zločiny.

Rozbuškou k loňským nepokojům se stalo tvrzení bývalého ministra obrany Irakliho Okruašviliho, že ho prý Saakašvili nabádal k zavraždění Patarkacišviliho. Exministr později toto nařčení odvolal, nicméně aféra rozpoutala opoziční demonstrace, na které Saakašvili reagoval vyhlášením výjimečného stavu a následně i vyhlášením předčasných prezidentských voleb.

Vydáno pod