Bush a Kongres se nedohodli na zákonu o odposlouchávání

Washington - Americký prezident George Bush dnes připustil, že se mu nepodařilo přesvědčit demokraty ovládanout Sněmovnu reprezentantů, aby podpořila zákon umožňující bez soudního příkazu odposlouchávat hovory a sledovat elektronickou poštu mezi USA a zahraničím.

Dosavadní zákon, který takové odposlouchávání umožňuje, vyprší v sobotu. Sněmovna reprezentantů schválila nový zákon už loni na podzim, ale Senát po ostrých diskusích až tento týden v úterý. V obou kongresových komorách mají převahu demokraté, ale do senátní verze byl prosazen republikánský požadavek zaručení zpětné imunity telekomunikačním společnostem v případě žalob občanů. 

Bílý dům nyní naléhal na sněmovnu, aby ještě do soboty přistoupila na senátní verzi. Ale demokraté ve sněmovně to odmítali a chtěli se Senátem vyjednat kompromis.

Po setkání s republikánskými poslanci Bush řekl, že poslanci Kongresu se rozešli na dvanáctidenní přestávku. „Nyní očekáváme, že po této přestávce dostaneme co nejdříve na stůl dobrý zákon - tedy senátní návrh,“ řekl Bush. 
   
Demokraté tvrdí, že i bez zákona mají zpravodajské služby dost prostředků ke sledování komunikací teroristů. Po teroristických útocích z 11. září 2001 Bush prosadil odposlouchávání komunikací mezi lidmi na území USA se zahraničím bez soudního příkazu.