Korejská firma nabízí komerční klonování psů

Soul - Majitelkou prvního komerčně naklonovaného psa na světě se stane Američanka Bernann McKunneyová. Za "kopii" svého uhynulého pitbula zaplatí jihokorejské genetické firmě RNL Bio v přepočtu přes dva a půl milionu korun. McKunneyová, kterou její psí miláček kdysi zachránil po napadení jiným psem, do Soulu dodá tkáň odebranou z jeho ucha.

Úspěšnost naklonování zdravého jedince je podle vedení firmy pětadvacetiprocentní. Firma při klonování spolupracuje s vědci z Národní univerzity v Soulu, kterým se v roce 2005 jako prvním podařilo naklonovat psa - štěně afghánského chrta známého pod jménem Snuppy. Jeho geny byly tehdy okopírovány z jediné buňky odejmuté z ucha dospělého psa.
 
Vědci, kteří se budou na klonování pitbula podílet, původně patřili k vědeckému týmu nechvalně proslulého profesora Hwanga U-soka. Ten v minulých letech ohlásil několik průkopnických úspěchů v oblasti klonování, které se později ukázaly být podvrhy. Úspěšné naklonování psa Snuppyho však bylo jako jedno z mála potvrzeno. Klonování psů je přitom považováno za mimořádně obtížné. Klientka také zaplatí uvedenou částku pouze v případě úspěchu.