Sníh v Řecku a Turecku dále komplikuje život místním obyvatelům

Atény/Ankara - Mohutné přívaly sněhu v Řecku a Turecku již od neděle komplikují na mnoha místech obou států život místním obyvatelům. Kvůli sněhové bouři muselo být zrušeno několik desítek leteckých spojů, asi dvě stovky vesnic v odlehlých oblastech zůstávají odříznuty od světa, některé hlavní silniční tahy jsou neprůjezdné a sníh podle agentury AP brání provozu dokonce i v Aténách.

Do stavu nejvyšší pohotovosti byly uvedeny všechny složky civilní obrany, z celého Řecka jsou hlášeny problémy s dodávkami vody a elektrické energie. Řecká dopravní policie vydala kvůli nebezpečí hromadných nehod zákaz provozu nákladních vozidel na dálnicích. Vyjet mohly jen kamiony přepravující pohonné hmoty a sůl, kterou silničáři potřebují ke zprovoznění vozovek. Podle informací policie se během posledních 36 hodin stalo více jak 200 automobilových nehod zaviněných zledovatělými silnicemi.

V Aténách i v dalších řeckých městech dnes zůstaly zavřené školy. Centrální část metropole pokrývá nevídaná nadílka 15 centimetrů sněhu, která brání veškerému provozu, a veřejnou dopravu tak zajišťuje pouze metro. V Aténách funguje pouze příměstská železniční doprava a letiště muselo od pondělního rána zrušit již více jak 160 letů.

Také v Turecku musely být kvůli přívalům sněhu a teplotám pod bodem mrazu uzavřeny mnohé školy a univerzity, podobně jako některé hlavní silniční tahy. Tisíce vesnic bylo odříznuto od světa a podle tureckých médií zatím nejméně dva lidé umrzli. Za posledních 24 hodin zapříčinily sněhové podmínky v největším městě Turecka Istanbulu přes pět set dopravních nehod, v Ankaře pak přes 350. Očekává se, že teploty pod bodem mrazu zůstanou v hlavním městě do středečního dne.

Sníh pokryl i symbol Atén - Akropoli.
Zdroj: ČT24