Na předměstí Paříže bylo zatčeno 33 násilníků

Paříž - Při rozsáhlé policejní operaci ve městě Villiers-le-Bel na předměstí Paříže a v jeho okolí bylo dnes zatčeno 33 osob. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na policejní zdroje. Do operace se zapojilo asi tisíc policistů, kteří pátrali po pachatelích násilí na příslušnících bezpečnostních složek z konce listopadu. Tehdy bylo při střetech s mladými přistěhovalci zraněno 60 policistů, při nepokojích hořely budovy a auta.

Operace zahájené nad ránem v asi patnácti objektech ve Villiers i v okolních obcích se zúčastnilo téměř tisíc příslušníků elitních jednotek, justiční policie a dalších složek. Policisté sdělili, že z celkem 38 osob, na něž byl vydán zatykač, bylo zatím zatčeno třiatřicet lidí.

Dnešní policejní operaci kritizovala především opozice. Neúspěšná kandidátka socialistů na úřad prezidenta Ségolene Royalová pranýřovala závažnou nefunkčnost institucí a centrista François Bayrou zase nesouhlasil s přílišnou medializací zásahu. Naopak ministryně vnitra Michele Alliotová-Marieová si operaci pochvalovala jako velmi úspěšnou.

Při incidentech z konce loňského listopadu, vyvolaných smrtí dvou mladých motocyklistů při srážce s policejním vozem na předměstí Villiers-le-Bel, bylo během dvou nocí zraněno 130 policistů, někteří z nich vážně. Útočníci používali i střelné zbraně. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy tehdy ujistil policisty, že bude učiněno vše, aby byly nalezeny osoby, které na jejich kolegy střílely.

Vydáno pod