Abbás vyloučil, že by Palestinci jednostranně vyhlásili samostatnost po vzoru Kosova

Ramalláh - Prezident Mahmúd Abbás vyloučil, že by Palestinci v dohledné době chtěli po vzoru Kosova jednostranně vyhlásit samostatnost. Tuto možnost předtím nastínil jeho vrchní poradce. Abbás nicméně souhlasí, že pokud selžou mírové rozhovory s Izraelem, bude nutné zvažovat všechny varianty.

Abid Rabbú, vrchní poradce prezidenta Mahmúda Abbáse, připustil, že by Palestinci měli zvážit, zda po vzoru Kosova jednostranně nevyhlásí samostatnost. Mírové rozhovory s Izraelem totiž zatím selhávají. Izrael se podle něj vyhýbá řešení klíčových témat.

„Jestliže proces nepostupuje směrem ke skutečnému zastavení kolonizačních aktivit Izraele, jestliže nepostupuje směrem k plynulým a vážným jednáním, pak bychom mohli ten krok učinit a vyhlásit svou nezávislost jednostranně,“ řekl Rabbú.

Palestinci podle něj zvažují alternativy k mírovým jednáním, protože Izrael se vyhýbá diskusím o klíčových tématech. Jednou z nich je právě jednostranné vyhlášení nezávislosti.

„Právě k tomu nás Izraelci tlačí,“ řekl Rabbú podle agentury AP v rádiu Voice of Palestine. Není ale jasné, zda tlumočil Abbásův nebo svůj osobní názor, podotýká agentura AP. 

Izrael a Palestinci obnovili po téměř sedmi letech své mírové rozhovory po listopadové konferenci v americkém Annapolisu. Z dosavadních setkání Abbáse s izraelským premiérem Ehudem Olmertem a ze schůzek jednacích týmů ale dosud nevzešel žádný výraznější výsledek.

Vydáno pod