Bělehrad podá žalobu na státy, které uznaly Kosovo

Bělehrad - Srbská vláda se rozhodla zažalovat u Mezinárodního soudního dvoru v Haagu státy, které podpořily nebo podpoří samostatnost Kosova. Potvrdil to srbský ministr obchodu a služeb Predrag Bubalo. Na čtvrtek navíc svolala masový protest do Bělehradu, na nějž budou účastníci sváženi z celého Srbska zdarma. Demonstrace by se měly podle očekávání zúčastnit desítky tisíc lidí.

O mezinárodní žalobě na státy ochotné uznat Kosovo mluvil Bělehrad už dříve. Nyní ale záměry vlády potvrdil ministr obchodu a služeb Predrag Bubalo v rozhovoru pro srbskou státní televizi. Do současné chvíle Kosovo uznaly například Spojené státy, Austrálie, Velká Británie, Francie či nejnověji Německo a další země budou přibývat.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v neděli a tento krok vyvolal velkou vlnu protestů nejen v Srbsku, ale i v oblastech Kosova a Bosny, kde žije většina srbského obyvatelstva. Kromě rozsáhlých demonstrací v úterý skupiny rozzuřených Srbů poničily a zapálily kontrolní stanoviště OSN na hranici mezi Srbskem a Kosovem. Kontrolu nad dvěma hraničními přechody převzaly jednotky KFOR a po necelém dnu, co byly zavřené, je dnes odpoledne opět otevřely.

Už během nadcházejících dní by v Kosovu měla začít působit civilní mise EULEX, kterou tvoří asi dvě tisícovky soudců, policistů a prokurátorů. EU tak svými lidmi nahradí dosavadní správu OSN, která na Kosovo dohlíží už od roku 1999. Kosovští Srbové však odmítají spolupracovat s kosovskými úřady i s budoucí misí EU a samotné vyslání mise dnes odsoudil i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.