Východ Slovenska je zamořen nebezpečnými bifenyly

Strážske (Slovensko) - Alarmující výsledky posledních expertních měření ukázaly, že východ Slovenska je jednou z nejvíce ohrožených oblastí na světě. Celá oblast Zemplínské Šíravy, která je považována za kraj panenské přírody, je zamořená nebezpečnými polychlorovanými bifenyly (PCB), které se tam léta vyráběly

PCB se do potravinového řetězce nikdy neměly dostat. Když se objevily na jeho vrcholu, u predátorů, byl to šok. Ukládají se v tuku zvířat i lidí a děti je dostávají už v mléku od matky. Podle slov předsedy Regionální lékařské komory Viliama Knocika je na průnik těchto PCB látek náchylný především nervový systém dětí. „Zkoumali jsme účinky u dětí, kde jsme jednoznačně zjistili poruchy nebo změny v poznávacích funkcích,“ potvrzuje Tomáš Trnovec ze Slovenské zdravotnické univerzity.

Starosta obce poblíž továrny tvrdí, že lidé se tu často nedožijí ani šedesátky. Výroba PCB byla zastavena před pětadvaceti lety, dodnes je však polychlorovaných bifenylů na Slovensku přes 2500 tun. Vláda se zavázala, že do roku 2010 zlikviduje inkriminovanou továrnu i nedalekou skládku, kde se nebezpečné látky také vyskytují. „Když by se to nepodařilo stihnout do tohoto termínu, hrozí nám sankce,“ dodává mluvčí ministerstva zdravotního prostředí Peter Višváder.

Na projekt za půl miliardy však chybí dvacet milionů korun. Primátor tvrdí, že město na to nemá, lidé ve Strážskem se bojí, aby se sem polychlorované bifenyly nezačaly vozit z celé Evropy. I když se Slovensku podaří dodržet Evropskou unií stanovený termín na likvidaci PCB látek, podle odborníků potrvá nejméně dalších pětadvacet let, než hodnoty kontaminace půdy v tomto regionu klesnou alespoň na polovinu současných hodnot.