Statisíce Srbů v Bělehradu protestovaly proti vyhlášení samostatného Kosova

Bělehrad - Okolo dvou stovek tisíc lidí dnes v centru Bělehradu protestovalo proti jednostrannému vyhlášení nezávislosti Kosova. Důvodem k demonstraci byl i fakt, že řada velkých států uznala samostatnost srbské provincie. Na demonstraci se v neděli dohodli srbský prezident Boris Tadić, premiér Vojislav Koštunica a šéf Srbské radikální strany Tomislav Nikolić.

K protestu pod heslem „Kosovo je Srbsko“ se připojila většina srbských politických stran, studentské spolky a odborové organizace. Účastníky celý den zdarma do metropole svážely vlaky ze všech koutů Srbska. Ve školách byly dnes vyhlášeny mimořádné prázdniny, aby se učitelé mohli připojit k demonstraci, na jejímž uskutečnění se shodli srbští političtí lídři.

Za politiky na demonstraci se svými projevy vystoupili mimo jiné premiér Koštunica a za parlament předseda srbské radikální strany Nikolić, kteří znovu potvrdili, že samostatné Kosovo nikdy neuznají. „Kosovo zůstane srbské, dokud budeme žít. Nikdy se ho nevzdáme,“ prohlásil na obřím pódiu před parlamentem Koštunica. „Každý čin tohoto kvazistátu, který byl násilně zřízen na našem území, budeme anulovat,“ dodal za hlasitého jásotu účastníků demonstrace, které se mělo podle původních odhadů organizátoů zúčastnit až milion Srbů.

Hovořit měli i zástupci studentů a pedagogů srbských vysokých škol a ze známých osobností například režisér Emir Kusturica. Prezident Tadić, který byl ještě v odpoledních hodinách na první oficiální návštěvě Rumunska, se k protestnímu shromáždění přidá pravděpodobně po sedmé hodině večerní, kdy je v pravoslavném chrámu svatého Sávy sloužena mše za záchranu Srbů v Kosovu.

Mezi prvními zeměmi, které uznaly nový stát, jsou Spojené státy, Velká Británie, Francie či Německo. Naopak proti jednostrannému vyhlášení nezávislosti je největší srbský spojenec Rusko, ale také Španělsko nebo Čína. Nezávislost Kosova dnes oficiálně uznala také Itálie. „Nemá to nic společného s naším přátelstvím a náklonností k Srbsku,“ uvedl po zasedání vlády její šéf Romano Prodi. Itálie se tímto krokem podle jeho slov „připojuje k většině velkých evropských zemí“.

K ožehavému problému se vyslovil i papež Benedikt XVI, který při příležitosti přijetí nového velvyslance Srbska vyzval v souvislosti s vyhlášením nezávislosti Kosova ke vzájemnému respektu všech stran. „Pokud jde o aktuální kosovskou krizi, vyzývám všechny strany, aby jednaly opatrně a umírněně a aby hledaly řešení s ohledem na vzájemný respekt a usmíření,“ řekl papež.

Protest proti samostatnosti Kosova
Zdroj: ČT24
Vydáno pod