Palestinci v Gaze protestovali proti izraelské blokádě

Gaza - Tisíce Palestinců dnes vytvořily živý řetěz podél hranice pásma Gazy s Izraelem. Protestní akcí chtěly upozornit na ekonomickou blokádu území Izraelem, jejíž důsledky těžce doléhají na půldruhého milionu obyvatel tohoto pobřežního pásma. Izrael ale trvá na tom, že blokáda bude pokračovat, dokud palestinští radikálové nepřestanou s ostřelováním izraelských osad. Palestinskou akci zorganizoval Lidový výbor proti blokádě sympatizující s radikálním hnutím Hamas.

Protestu se původně mělo zúčastnit 40 000 až 50 000 žen a dětí, nakonec se na demonstraci sešlo ale jen několik tisíc obyvatel Gazy. Izraelští vojáci nakonec vůbec nemuseli zasahovat, protože Palestinci se nepokusili prorazit bezpečnostní plot a proniknout na izraelské území. Jediný pokus o pochod skupiny demonstrantů na izraelský hraniční přechod zastavili policisté Hamasu.

Izrael chce pomocí ekonomických opatření přinutit radikály z Hamasu, aby zastavili raketovou palbu na Izrael. Palestinské rakety sice nejsou přesné, ale v nejbližších pohraničních městech už zranily několik lidí, zničily část domů a tamní obyvatelé kvůli nim musejí často do krytů. Už 17. ledna židovský stát uzavřením pohraničních přechodů maximálně ztížil zásobování Gazy, takže její obyvatelé prorazili hranici do Egypta. Ta byla 23. ledna znovu uzavřena, týden ale mezi oběma územími nekontrolovaně proudily statisíce Palestinců, údajně včetně pašeráků zbraní a extremistů. Hranice mezi pásmem Gazy a Egyptem měří 17 kilometrů. Je na ní jediný oficiální přechod - v Rafáhu.
 
Izrael stáhl z Gazy osadníky a vojáky v roce 2005. Pak s Egyptem uzavřel dohodu, podle níž má jižní hranici střežit 750 egyptských pohraničníků a na Rafáh dohlížet pozorovatelé Evropské unie. Tato dohoda se ale zhroutila loni v létě, kdy celé pásmo ovládl Hamas, který smlouvu neuznává a jehož programem je boj proti Izraeli. Židovský stát pásmo označil za nepřátelské území. Ministr obrany Ehud Barak pak v říjnu vydal svolení k omezení zásobování pásma elektřinou, pohonnými hmotami i palivem. Izrael trvá na tom, že jeho cílem není vyvolat v pásmu humanitární krizi a že dodávky základních potřeb určených dětem a nemocným budou zachovány beze změny.