V debatě Clintonová - Obama padlo obvinění z falešných tvrzení

Cleveland - Kandidáti demokratické strany na prezidenta USA Hillary Clintonová a Barack Obama se v debatě, která se konala v noci na dnešek v Clevelandu ve státě Ohio, vzájemně obviňovali z šíření falešných informací o svých plánech na změny ve zdravotnickém systému.

Jejich 90minutová debata se konala jen týden před dalším kolem primárek, které se odehrají ve Rhode Islandu, Vermontu, Texasu a Ohiu. Především ve dvou posledních zmíněných státech budou mít zásadní význam.

Podle agenturních zpráv senátorka vyvracela Obamovo tvrzení, že by ona nutila lidi, aby si pořídili zdravotní pojištění, ať by na to měli, nebo ne. Clintonová dále prohlásila, že senátora Obamu velmi respektuje, ale zneklidnily ji v posledních dnech způsob a taktika, jakými byla vedena jeho kampaň, zejména v poznámkách ohledně jejích plánů ve zdravotnictví.

Její oponent reagoval, že bývalá první dáma prý zkreslila jeho projekt, když prohlašovala, že jeho plán by vyloučil z pojištění 15 milionů lidí. „To popírám. Myslím, že to je nepřesné,“ řekl Obama. Dále Obama prohlásil, že má zájem na snížení výdajů na zdravotní péči a její krytí by chtěl učinit přijatelnější, přičemž trvat na povinném pojištění by mohlo skutečně pro některé Američany s nízkými příjmy znamenat finanční zátěž. Kritika ze strany Clintonové je podle něho součástí důsledného opakování negativních útoků proti němu.

Clintonová také prohlásila, že její kampaň nemá nic společného s fotografií Obamy v bílém hábitu a turbanu, která se objevila na internetu a z jejíhož zveřejnění byl obviňován její tým. Zdůraznila, že to není jednání, které by chtěla ve své kampani. „Beru senátorku Clintonovou za slovo, že nevěděla nic o té fotografii,“ řekl na to Obama.

Dalším tématem debaty byla Severoamerická zóna volného obchodu (NAFTA), jejímiž členy jsou kromě USA ještě Kanada a Mexiko. K tomuto hospodářskému společenství se stavějí velice negativně především dělnické vrstvy. Ani jeden z debatujících však neřekl, že je připraven z dohody odejít. Oba by ale použili hrozbu odchodu v případě, aby donutili Mexiko udělat jisté změny.

Oproti začátku kampaně, kdy byla Clintonová jasnou favoritkou na vítězství v primárkách, má nyní jednoznačně navrch Barack Obama. Ačkoli se oba kandidáti v politických postojích zásadně neliší - oba chtějí přivést jednotky z Iráků domů, oba chtějí zdravotní pojištění pro všechny Američany a oba chtějí skoncovat s daňovými dárky Bushovy vlády bohatým - rozdíly spočívají v detailech.