Topolánek se dnes sejde s Bushem, budou jednat o radaru

Washington - Českého premiéra Mirka Topolánka dnes čeká vrchol jeho cesty po Spojených státech. V Bílém domě se setká s americkým prezidentem Georgem Bushem. Hlavním tématem schůzky bude plánovaný radar v Brdech. Výsledkem by podle Topolánka měla být bilaterální smlouva, která bude podepsána v průběhu letošního dubna.

Setkání amerického prezidenta a českého premiéra by mělo trvat zhruba padesát minut, začne v 16:20 SEČ, poté bude následovat vystoupení obou pro média. Česko se podle Topolánka hodlá ve Washingtonu ukázat jako zásadní spojenec v alianci. „My potřebujeme být součástí kolektivní obrany a aktivně se na ní podílet,“ řekl předseda české vlády před schůzkou s Bushem. Spojené státy tvrdí, že středoevropský protiraketový štít by chránil nejen americké území, ale také část Evropy.
 
Česká strana prozatím tají, s jakými požadavky k jednání přistupuje. Například Poláci chtějí od Američanů investice do modernizace polské armády. „My budeme žádat např. daleko lepší přístup našich vědeckých pracovišť k tomuto sofistikovanému zařízení, či přístup českých firem k některým zakázkám,“ odhaluje část cílů vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa. Topolánek chce také podepsat smlouvu o vzájemné výměně vědeckých informací v oblasti vojenského výzkumu.
 
ČSSD ani KSČM nepředpokládají, že by premiér mohl vyjednat něco, co by mohlo jejich odmítavý postoj k radaru změnit: „Mezi našimi voliči je hodně pacifistů, kteří si nepřejí žádné cizí vojáky na našem území,“ tvrdí poslanec za KSČM Jiří Dolejš.
 
Dnes ale nebude vyjednávat jen premiér Topolánek, v české delegaci je také ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr vnitra Ivan Langer, náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Ti všichni budou se svými protějšky jednat o radaru či o vízech.
 
Před Bílým domem se v době Topolánkova přijetí u George Bushe očekává demonstrace odpůrců protiraketového štítu.

Vydáno pod