Paroubek v Sýrii jednal se stranou Baas, sklidil za to kritiku

Praha/Damašek - Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v Sýrii setkal s představiteli vládní Socialistické strany arabské obrody (Baas). Jednání ale podle něj neměla „žádný konkrétní politický obsah“. Premiér Mirek Topolánek z Washingtonu označil Paroubkovu cestu za trestuhodnou. Zahraniční politika opoziční strany jde podle něho proti zájmům České republiky. Sociální demokraté nesouhlasí, že by návštěva důvěryhodnost a bezpečnostní zájmy Česka ohrožovala.

Představitelé ČSSD tvrdí, že do Sýrie jeli především podpořit české podnikatele. Během pobytu se sešli ale také se špičkami strany Baas. „Nehodláme spolupracovat s žádným diktátorským režimem,“ reagoval Paroubek na kritické ohlasy. Dodal, že politici z demokratických zemí, včetně představitelů Evropské unie a Spojených států, jezdí do Sýrie běžně.

Kritika zazněla od syrských i českých politiků

Paroubek sklidil silnou kritiku jak od zástupců syrské opozice, tak od českých politiků, především občanských demokratů.  

„Sýrie je země s nejstarším stanným právem na světě. V současné době je zde vězněno na dvě stě politických vězňů,“ komentovala setkání představitelů ČSSD se členy Baas europoslankyně Jana Hubáčková.

Jiné zahraniční návštěvy se setkávají nejen s reprezentanty vlády, ale také opozice, reagovala na Paroubkův argument. Komunisté naopak tvrdí, že jsme se Sýrií měli vždy dobré vztahy, na které je správné navazovat.

Návštěva Paroubka v Sýrii má zlepšit obchodní vztahy

Předseda sociálních demokratů uvedl, že návštěvu nejprve konzultoval s ministerstvem zahraničí a že delegaci doprovází i český velvyslanec v Sýrii. „Podle našich informací jde o jednání na úrovni politických stran, takže jejich obsah nebudeme a ani nemůžeme komentovat,“ prohlásila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová a potvrdila, že o návštěvě socialistů v Sýrii ví.

Socialisty pozvala syrská strana. Uhradila i náklady spojené s ubytováním. ČSSD uvedla, že středoasijská smíšená obchodní komora hradí dopravu a cestu sociálních demokratů organizuje v rámci zlepšení obchodních vztahů Česka se středoasijskými zeměmi. Paroubka doprovází jeho manželka Petra a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Do Sýrie se v květnu chystá i ministr financí Miroslav Kalousek. Má jednat hlavně o syrském dluhu vůči České republice.

Socialistická strana arabské obrody (Baas)

Baas je celoarabská strana se sídlem v syrském hlavním městě Damašku. Syrští, stejně jako iráčtí baasisté požadují arabskou jednotu od Perského zálivu po Atlantský oceán. Baasisté vládnou v Sýrii od vojenského převratu v roce 1963. Činnost jiných stran, než je Baas a její spojenci v zemi není povolena.

Evropská unie vůči sýrii neuplatňuje žádné embargo, vztahy nicméně poslední dobou ochladly, hlavně kvůli situaci v Libanonu.