Evropská komise dnes oznámí svůj názor na memorandum

Brusel - Ministři vnitra a spravedlnosti zemí EU se na dnešní schůzce budou snažit najít společný postoj k česko-americkému memorandu o vízech. Za českou stranu na schůzku přijede český ministr vnitra Ivan Langer, očekává se, že se zde ostatní ministři vyjádří, co si o memorandu myslí.

Měl by vystoupit i eurokomisař pro vnitro a bezpečnost Franco Frapini a přednést první oficiální stanovisko Evropské komise. Ta již dříve oznámila, že by bývalo lepší, kdyby Česko postupovalo společně s ostatními a upozornila, že pokud EK zjistí, že Česko překročilo některé kompetence Unie, učiní proti němu adekvátní kroky. Ostatním státům doporučila, aby postup Česka nenásledovaly.  

Čeští a američtí politici podepsali tento týden memorandum, které by mělo vést do konce roku k pádu víz. Tento fakt se ale moc nelíbí starým členským státům Evropské unie. Státy EU, které mají bezvízový styk s USA, se obávají, že by se teď pro ně mohly podmínky ztížit, a že by musely přistoupit na stejná pravidla, jaká byla vytvořena pro Česko. Naopak země jako Slovensko, Maďarsko nebo pobaltské státy stojí na straně České republiky, v budoucnu by chtěly dosáhnout stejného výsledku. Například Poláci či staré členské země nebo Slovinsko se ale stavějí za to, aby místo bilaterálních jednání za EU s USA vyjednávala Evropská komise.

Všechno může mít ale dohru, protože Evropská komise se cítí nespokojena, že česká vláda vyjednávala „na vlastní pěst“. Komise proto zkoumá, zda by se proti tomuto jednání daly učinit nějaké kroky. Česká strana ale dále trvá na tom, že toto dvoustranné memorandum neporušuje české závazky vůči Evropské unii.

Slovinsko: Po memorandu bude nalezení společné cesty složitější

Většina zemí unie chce při vyjednávání s USA o vízech zaujmout jednotný postoj a podporuje návrhy, které před jednáním ministrů vnitra připravilo Slovinsko, které EU právě předsedá. Slovinský ministr vnitra Dragutin Mate dnes prohlásil, že po podepsání memoranda bude hledání společné pozice složitější.

O nalezení společného postoje pro vyjednávání s USA o vízové problematice se ve středu neúspěšně pokoušeli velvyslanci členských zemí EU. Dohodu se prý nepodařilo najít mimo jiné kvůli rozporům v pohledu na to, jestli se Spojenými státy vyjednávat i bilaterálně, jako to udělala ČR, či nikoli.