Kuba podepsala dvě právní úmluvy OSN, také ochranu lidských práv

New York - Kuba podepsala v newyorském sídle OSN dvě mezinárodní právní úmluvy, včetně té o ochraně lidských práv. Jde vůbec o první diplomatický akt nového kubánského prezidenta Raúla Castra. Podle agentur ale disidenti na Kubě dávají najevo pochybnosti, jestli jde o věrohodné gesto. V současnosti si v kubánských věznicích odpykává trest asi 240 politických vězňů.

Kuba se připojila k Mezinárodní úmluvě o hospodářských, sociálních a kulturních právech a k Mezinárodní úmluvě o politických a občanských právech.

Podepsání dokumentů „formalizuje a potvrzuje angažovanost Kuby ve prospěch práv chráněných těmito dvěma nástroji, jež moje země systematicky respektuje už od doby kubánské revoluce v roce 1959,“ prohlásil na tiskové konferenci kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque. Současně upozornil, že „pokud jde o oblast aplikování některých částí zahrnutých do těchto nástrojů, Kuba zformuluje své výhrady a interpretace, které považuje za odůvodněné“.

Pérez Roque také zdůraznil, že „podpis obou úmluv je výsledkem suverénního rozhodnutí kubánské vlády a Kuba nikdy nejednala a nebude jednat pod tlakem“.