V Pákistánu na 40 obětí sebevražedného atentátu, 62 zraněných

Islámábád - Na 40 lidí připravil dnes na severozápadě Pákistánu o život sebevražedný atentátník, který zaútočil na účastníky pohřbu. Dalších 62 osob utrpělo zranění, informovaly tiskové agentury s odvoláním na místní úřady. Předcházející zprávy hovořily o 30 obětech.

Podle agentury Reuters se atentátník vmísil mezi účastníky pohřbu policisty, kterého připravila dnes dopoledne o život nastražená nálož. Mezi oběťmi je údajně i řada příslušníků pákistánské policie, kteří se přišli rozloučit s kolegou. Pohřbu se účastnilo asi 500 lidí. 

Podle některých náznaků může být útok odvetou za čtvrteční operaci mezinárodních koaličních sil, při které raketa vypuštěná z amerického letounu zasáhla budovu, v níž přišlo o život 13 údajných příslušníků islámských radikálních oddílů. Mezi oběťmi bylo zřejmě i několik mužů arabského původu. 

Dnešní atentát v údolí Svát dál zvyšuje napětí, které panuje už řadu měsíců v horské oblasti Severního Vazíristánu, kde se pákistánské bezpečnostní síly potýkají s početnými oddíly islámských radikálů napojených na islámskou teroristickou síť Al-Káida nebo na svržené afghánské fundamentalistické hnutí Taliban.

Od počátku letošního roku si boje mezi pákistánskými vládními jednotkami a islámskými povstalci vyžádaly už přes 450 lidských životů. Počet
sebevražedných útoků vzrostl v Pákistánu zejména po loňském červenci, kdy vládní vojáci zaútočili v Islámábádu na Červenou mešitu, která byla
ohniskem militantního islámského studentského hnutí. 

Narůstající násilí v Pákistánu vyvolává v zahraničí obavy především proto,  že země vlastní jaderné zbraně, které by mohly skončit v nepovolaných rukách. Tato záležitost je mimořádně citlivá právě nyní, kdy Pákistán prochází po nedávných parlamentních volbách složitou vnitropolitickou situací, která je nepříznivá prezidentovi Parvízi Mušarafovi. Ten je dlouholetým spojencem USA v jejich válce proti terorismu.