Tlaková níže Emma zasáhla Německo

Hamburk - V noci na dnešek zasáhly Německo první výběžky tlakové níže Emma spojené s velmi silným větrem. Její dopady jsou ale oproti očekávání zatím slabší. "Přecenili jsme první, noční část bouře," citovala agentura DPA meteorologa Rüdigera Hartiga z Německé meteorologické služby (DWD). Varování vztahující se k dennímu přechodu silného větru ale zůstávají v platnosti.

Na největším německém severomořském ostrově Sylt byla registrována rychlost větru 104 kilometrů v hodině. Vítr v nárazech o rychlosti 140 kilometrů v hodině byl zaznamenán na nejvyšším vrcholu středoněmeckého pohoří Harc,na hoře Brocken.

Z pobřežních oblastí nebyly zatím hlášeny žádné škody. V Bochumi policie informovala o převráceném obytném karavanu, návěsu a dvou vyvrácených stromech. V Augsburgu se převrátil reklamní přívěs a množství plakátů bylo rozváto do okolí.

Deutsche Bahn už v pátek přijaly preventivní opatření a vyhlásily zvýšenou pohotovost pro několik set svých zaměstnanců. Dráhy také daly do provozu bezplatnou servisní linku, na které mohou cestující získávat informace a hlásit případné škody.

Na ohlášený silný nárazový vítr se od pátku připravovali také hasiči, záchranáři a energetici v Rakousku. V pohotovosti je přes 328 tisíc hasičů, krizové skupiny má připravené také Červený kříž ve Vídni.

Nárazovým větrem budou podle meteorologů zasaženy kromě Vídně zejména spolkové země Dolní Rakousy, Burgenland a Štýrsko.