Noční nepokoje v Arménii připravily o život 8 lidí

Jerevan - Při nočních protestech v Jerevanu, kde stále platí výjimečný stav, zahynulo podle arménského ministra zdravotnictví osm lidí - z toho sedm civilistů a jeden policista. Celkem utrpělo zranění 33 strážců zákona, z toho 17 prý bylo postřeleno a následně hospitalizováno.

„Okolnosti úmrtí jsou nyní předmětem vojenského vyšetřování,“ uvádí policejní prohlášení. Prokuratura již ale obvinila 15 lidí z „vyvolávání vzpoury a nerespektování zákona“.     

Nepokojům předcházely demonstrace přívrženců opozice, kteří v hlavním městě Jerevanu řadu dní protestovali proti zvolení premiéra Serže Sarkisjana prezidentem.     

V sobotu byl v Jerevanu vyhlášen výjimečný stav. Odstupující prezident Robert Kočarjan tak reagoval na nejnovější násilnosti, které provázely zhruba patnáctitisícovou demonstraci. Byly ohlášeny srážky opozice s policií, která podle sobotních zpráv použila slzný plyn a střelbu do vzduchu. Přitom již v sobotu byl ohlášen jeden mrtvý, jehož údajně zasáhla odražená střela.    

Kočarjan v noci na dnešek zdůraznil, že je odhodlán zabránit narušování ústavního pořádku, a varoval, že proti demonstrantům nasadí i armádu. Výjimečný stav má podle něj zabránit „ohrožení ústavního pořádku“. Obvinil demonstranty, že za pomoci střelných zbraní a granátů chystali státní převrat. Opozice tato nařčení odmítla, policie podle ní napadla pokojnou demonstraci.     

Dnes ráno hlásili zpravodajové z Jerevanu relativní klid. Na hlavních křižovatkách hlídkují policisté policejní hlídky a u klíčových objektů - mimo jiné u prezidentského paláce, úřadu vlády a před ministerstvem zahraničí - stojí obrněné transportéry s vojáky. Na mnoha místech byly vidět ohořelé zbytky automobilů či trolejbusů, které demonstranti používali k vybudování barikád. Řada obchodů byla vydrancována. Jinde v metropoli se však dnes situace zdála být normální, fungují obchody i kavárny. Mnoho lidí se také přišlo podívat na pozůstatky nočních potyček.     

Výjimečný stav, jehož součástí není zákaz vycházení, má v Jerevanu platit do 20. března. Dekret o vyhlášení výjimečného stavu především zakázal demonstrace a zavedl cenzuru médií, která nyní nesmí zveřejnit informace nepocházející od úřadů. Parlament v noci na dnešek odhlasoval usnesení schvalující postup prezidenta Kočarjana a vybízející občany k „umírněnosti a zdrženlivosti, dokud se země nevrátí k normálnímu životu“. 

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě odsoudila „veškeré násilí proti pokojným demonstrantům“ v Arménii. Ve Washingtonu mluvčí americké diplomacie Sean McCormack uvedl, že USA na obě strany naléhají, aby se vyvarovaly dalšího násilí, aby postupovaly co nejzdrženlivěji a v souladu se zákony a aby obnovily politický dialog.

Obrněné transportéry hlídkují před klíčovými jerevanskými budovami.
Zdroj: ČT24