Údajný indický špion se po 35 v pákistánském vězení vrací domů

Islámábád - Po 35 letech opustil pákistánské vězení Ind Kašmír Singh. V roce 1973 byl za špionáž odsouzen k smrti, posléze mu Pákistán trest zmírnil a nyní Singh dostal prezidentskou milost. Dnes se v Indii setkává s manželkou, dcerou a dvěma syny.

Pákistánské úřady zatkly Singha, který prodával elektroniku, při jeho obchodní cestě do města Rávalpindí v roce 1973. Vojenský soud v Láhauru ho odsoudil k smrti, pákistánská vláda však koncem 70. let pozastavila výkon jeho trestu. Podle Ansára Burneje, pákistánského ministra pro lidská práva, úřady později na uvězněného Inda zapomněly. Na Burnejovu žádost mu udělil pákistánský prezident Parvíz Mušaraf z humanitárních důvodů milost. S rodinou Singh ztratil kontakt před 24 lety kvůli častému stěhování mezi věznicemi.
 
Indie a Pákistán, které spolu od svého vzniku v roce 1947 vedly tři války, si často vzájemně zatýkají občany a obviňují je ze špionáže. Mezi zatčenými bývají i rybáři, kteří nechtěně uvíznou na druhé straně hranice. Singhův případ je však podle Burneje extrémní.

Vydáno pod