Izrael znovu vyslal do pásma Gazy pozemní jednotky

Gaza - Izrael dnes znovu vyslal do pásma Gazy pozemní jednotky. Na území vjelo po setmění asi 25 obrněných vozů a tanků. Izraelské vojsko se do pásma Gazy vydalo s úmyslem zasáhnout proti palestinským ozbrojencům. Operace trvala podle agentury AP dvě hodiny a vojáci zatkli dva členy radikální organizace Islámský džihád. Zraněno bylo osm radikálů a tři civilisté a jednu měsíční holčičku zabila odražená střela.

Po dvoudenním klidu, kdy Izrael zastavil vojenské aktivity v pásmu Gazy kvůli diplomatickým jednáním americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, odstartovala izraelská armáda další pozemní operaci. Tanky a obrněné transportéry vstoupily do pásma Gazy poté, co Palestinci vypálili na Izrael tři rakety, které zasáhly dům ve městě Sderot. Podle svědků na obklíčené Palestince pálili nejen vojáci z tanků, ale také posádky izraelských vrtulníků.

Ministr obrany Ehud Barak dnes prohlásil, že boje budou pokračovat, dokud Palestinci nezastaví raketovou palbu. Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová naznačila, že Izrael je připraven znovu pásmo obsadit, i když z něj stáhl vojsko i osadníky v roce 2005.

Proti událostem v Gaze dnes v izraelském Umm Al-Fahmu demonstrovalo asi 5000 izraelských Arabů. Nesli palestinské vlajky a vyjadřovali solidaritu s Palestinci. Vyzývali palestinský Fatah umírněného vůdce Mahmúda Abbáse, aby vytvořil vládu národní jednoty s radikálním Hamasem, který ovládá pásmo Gazy.

V minulých pěti dnech v bojích padlo podle palestinských zdrojů 117 Palestinců, z nichž polovina byli civilisté. Izraelské zdroje hovoří o menším počtu obětí. Na izraelské straně jsou tři mrtví, jeden civilista a dva vojáci.