Islámský džíhád zabil v Gaze izraelského vojáka a tři zranil

Jeruzalém - Při palestinském bombovém útoku ve středním sektoru pásma Gazy dnes zemřel izraelský voják a další tři byli zraněni. K útoku se přihlásila terororistická skupina Islámský džihád, která jej označila jako odvetu za úterní izraelský vpád do Gazy. Dnešní izraelský nálet v oblasti uprchlického tábora na severu Gazy si vyžádal život jednoho Palestince.

Při úterním izraelském útoku v Gaze zemřel jeden ze šéfů Islámského džihádu a novorozeně. Minulý týden Izrael zahájil v Gaze ofenzivu proti ozbrojencům střílejícím na izraelské území rakety. Podle různých zdrojů bylo od minulé středy do neděle při tomto úderu zabito 80 až 120 lidí. Ačkoli Izrael v pondělí z pásma odvolal pozemní jednotky, boje sporadicky pokračují. Podle izraelského ministra obrany Ehuda Baraka neskončí, dokud Palestinci raketovou palbu nezastaví.
 
Islámský džihád je extremistická teroristická proíránská skupina, která odmítá dialog s palestinskou samosprávou a pokračuje v protiizraelských útocích. Pásmo Gazy od loňského června kontroluje radikální palestinské hnutí Hamas.
 
S Hamasem dnes o příměří v pásmu Gazy začali jednat egyptští zástupci. Egypt také začal stavět bariéru na hranici mezi svým územím a pásmem, aby se nemohla opakovat situace z letošního ledna. Na egyptské území tehdy pronikly proraženou bariérou statisíce obyvatel pásma. Tři metry vysoká konstrukce má lemovat celou hranici. Ta měří necelých 20 kilometrů a je na ní jediný oficiální přechod, Rafáh. 
 
Pásmo obývá 1,5 milionu Palestinců a 80 procent z nich žije z mezinárodní humanitární pomoci. Míra nezaměstnanosti je 40 procent. Podle britských humanitárních organizací je situace v Gaze nejhorší od počátku okupace Izraelem v roce 1967.